Makedonya Meclisi “İsim Değişikliği” Anlaşmasını Onayladı

Makedonya’nın İsim Sorunu:

Başta Türkiye olmak üzere birçok devlet, Makedonya’yı anayasal adı olan “Makedonya Cumhuriyeti” ismiyle tanıyor. Yunanistan ise kendi sınırları içinde “Makedonya” isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle ülkenin isminin değiştirilmesini talep ediyordu. Makedonya, bağımsızlığını ilan ettiği 1991’den beri güney komşusu Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle AB ve NATO’ya üye olamıyor. Makedonya’nın uluslararası tanınırlığı, ülkenin BM Genel Kurulunda oy birliğiyle BM üyeliğine kabul edildiği 1993 yılının nisan ayında kesinlik kazandı. Ancak güney komşusu Yunanistan’ın itirazıyla geçici referans olarak “Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya (FYROM)” adıyla üyeliğe kabul edilmişti.

Yunanistan ile Makedonya arasında uzun yıllardır yaşanan “isim sorununun” çözümüne ilişkin Prespa Anlaşması 17 Haziran’da imzalanmıştı. Ülkenin adının “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirilmesini öngören anlaşma, Makedonya Meclisinde 20 Haziran’da onaylamıştı.
Cumhurbaşkanı İvanov ise 26 Haziran’da düzenlediği basın toplantısında, bu anlaşmanın Makedonya Anayasası’na karşı olduğunu söyleyerek, imzalamayacağını açıklamıştı.
Cumhurbaşkanı olarak sorumluluklarını, Makedonya Anayasası, yasalar ve ülkenin çıkarları doğrultusunda yerine getirdiğini söyledi. İvanov ayrıca “Bu yüzden Yunanistan ile Makedonya arasındaki isim sorununa yönelik anlaşmayı imzalamama kararı aldım.” dedi.

17 Haziran’da İmzalanan Prespa Anlaşması

Makedonya Meclisinde, iki komşu ülke arasındaki isim sorunun çözümü ve stratejik ortaklık anlaşmasının oylandığı oturuma, toplam 120 milletvekilinden 70’i katıldı. Oturuma katılan milletvekillerinin 69’u “evet” oyu kullanırken, biri çekimser kaldı.

İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birliği (VMRO-DPMNE) öncülüğündeki muhalefet milletvekilleri oturumda yer almadı. Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov, Mecliste yaptığı konuşmada, söz konusu anlaşmanın Makedon kimliği ve diline zarar vermediğini, aksine hiç olmadığı kadar güçlendirdiğini söyledi.

Dimitrov, yasalara göre, bu oylamadan sonra Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov’un anlaşmayı imzalamakla yükümlü olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı Dimitrov ayrıca İvanov’un “anlaşmanın korku yaydığı ve Makedonya’yı Yunanistan’a karşı boyun eğen konumuna soktuğu” yönündeki ifadelerinin doğru olmadığını söyledi.
Meclis Başkanı Talat Caferi anlaşmanın Mecliste tekrar oylanmasının ardından, İvanov’un imzası olmadan Makedonya Resmi Gazetesi’nde yayımlanacağını açıklamıştı.

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Sığınmacıların Ev Sahibi Ülkelere Katkıları: Türkiye’deki Suriyeliler

Sena Özdemir Göç Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan...

Covid-19 Sonrası Yeni Normal: Dijital Göçebelik ve Güneydoğu Asya

Ecem Hayırcı  Göç Çalışmaları O-Staj Programı ÖZET Günümüzde teknolojinin gelişmesi, küreselleşme, iş verenlerin...

”Deontolojik değil sonuççu liberteryenim” – Dr. Merve Karataş

Bu röportaj Zeynep Naz Terzi tarafından Liberal Demokrat Parti...

Hırvatistan’da Seçim Rüzgarları: Cumhurbaşkanı Milanović, Başbakanlık Koltuğu İçin Yarışa Giriyor

Hırvatistan'da Seçim: Hırvatistan siyasi sahnesi, Cumhurbaşkanı Zoran Milanović'in, Nisan...