ABD, Hürmüz için Denizaltılarını Gönderdi

Geçtiğimiz yıl Aralık ayında nükleer program konusunda tırmanan gerginlikler karşısında İran, Hürmüz Boğazı’nı petrol trafiğine kapatabileceği tehdidinde bulunmuştu.  Bu tehdit karşısında ABD yönetiminin savunma ve dışişlerinden sorumlu sözcüleri birbiri ardına yaptıkları açıklamalarda böyle bir adıma müsamaha göstermeyeceklerini belirtmişlerdi.

Boğazdan mal ve hizmetlerin serbestçe geçişinin bölgesel ve küresel istikrar için hayati önem taşıdığını kaydeden yetkililer, bu bölgeyi tehdit eden bir ülkenin milletler topluluğu içerisinde yeri olmadığı söyleminde bulunmuştu.  Birbirini izleyen bu olaylar sonrasında Avrupa Birliği (AB), bu yıl Temmuz ayının başından itibaren İran’a petrol ambargosu uygulamaya başlamış, bu ambargo karşısında çaresi kalmadığını anlayan İran ise Hürmüz Boğazı’nı petrol tankerlerine kapatmak için meclise bir yasa tasarısı sunmuştu.

Bu aybaşından itibaren Hürmüz Körfezi’ne takviye olarak savaş uçakları gönderen ABD’nin, bölgeye şimdi de su altındaki mayınların yerini tespit etmek amacıyla insansız denizaltı araçları gönderdiği açıklandı.

Denizin altında 300 metre derinliğe kadar mayın arama ve taraması yapan, her biri 100 bin Amerikan doları değerindeki SeaFox isimli denizaltı araçlarının, gerekli görüldüğü takdirde tespit ettiği mayınları imha edebildiği fakat mayın imha sırasında kendini de imha ettiği bildirildi.

(TUİÇ Akademi, BBC, NTV, TRT)

 

Yelda ÖZTAŞ

UİÇ Derneği Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...