ABD- İran Nükleer Anlaşma Krizi

Twitter üzerinden Trump’ın kararını değerlendiren Zarif, “Nükleer anlaşma, yeniden müzakereye açık değil” paylaşımında bulundu.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran’a nükleer anlaşma kapsamında sağlanan yaptırım muafiyetini ‘son kez’ uzatması kararına ilişkin, nükleer anlaşmanın müzakereye açık olmadığını söyledi.

Zarif, Trump’ın nükleer anlaşmaya yönelik siyasetini eleştirerek, ABD’yi, birçok muhatabı olan nükleer anlaşmanın şartlarına bağlı kalmaya çağırdı.

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, nükleer anlaşmanın “hiçbir şart altında” yeniden müzakereye açılamayacağı vurgulanarak, “İran ne şimdi, ne de gelecekte, anlaşmada hiçbir değişimi kabul etmeyecektir” ifadesine yer verildi.

İran Dışişleri Bakanlığı ayrıca, ABD’nin nükleer anlaşma kararıyla eş zamanlı olarak açıklanan İran’da insan hakları ihlalleri, sansür ve silahlanma faaliyetlerine destek verdiği gerekçesiyle yaptırım uygulanacak şahıs ve kuruluşlar listesinde, İran Yargı Erki Başkanı Sadık Amoli Laricani’nin yer almasına tepki gösterdi.

Laricani’nin listede yer almasının, ‘uluslararası toplumda tüm kırmızı çizgilerin aşılması’ olarak nitelendirdiği açıklamada, “Yakında çok ciddi bir karşılık verilecektir ve bunun sorumlusu da Amerika’dır” denildi. Açıklamada ayrıca, ‘ABD Başkanı Trump’ın İran halkına yönelik düşmanca tutumuna devam ettiği ve birçok kez başarısızlığa uğrayan tehditlerini sürdürdüğü’ belirtildi.

ABD’nin 2015 yılında imzalanan 2015 yılında ABD’nin eski başkanı Barack Obama döneminde İran ile P5+1 ülkeleri (ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya) arasında imzalanan anlaşma ile İran’ın uranyum zenginleştirme programının 2025 yılına kadar ertelenmesi kararı alınmıştı. Son uzatma kararına göre, anlaşmada 120 gün içinde anlaşmada bir değişiklik yapılmazsa ABD tek taraflı olarak anlaşmadan çekilebilecek.

Sibel Şevval KAÇAR
o-Staj 2018 AVRAM Stajyeri

Kaynakça:

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...