ABD ve İsrail’de Filistin Devleti Paniği

Washington, Filistinlilerin tek yanlı devlet ilan etmelerini önlemek için Ortadoğu’ya iki özel temsilci birden gönderiyor.

Filistinlilerin gelecek haftaki Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantıları sırasında devlet ilan etmesinden paniğe kapılan Obama yönetimi,  David Hale ve Dennis Ross’un bölgede temaslarda bulunacağını açıkladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Mahmut Abbas ile görüşecek olan iki özel temsilcinin hedefi Filistinlileri bundan vazgeçmeye ikna etmek.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, devlet ilanının ancak Filistin ve İsrail arasında yapılacak direk görüşmelerle; başka bir deyişle yıllardır devam eden ve hiçbir sonuç alınamayan mevcut barış süreciyle sağlanabileceğini savundu.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Kahire’de Arap Birliği konferansında yaptığı konuşma da Washington’da kaygıyla karşılandı. Erdoğan, konuşmasında Filistin’in tek yanlı devlet ilan etme girişimine destek verdi, Filistin devletinin tanınmasının seçenek değil, manevi yükümlülük olduğunu söyledi.

Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi’ne hitap eden Başbakan tüm Arap ülkelerinden Filistin’in bağımsızlığına güçlü şekilde destek vermelerini istedi. Konuşmasında İsrail’i ağır bir dille eleştiren Erdoğan, İsrail hükümetinin politikalarının saldırganlığının, İsrail halkının geleceğini tehdit ettiğini ileri sürdü.

Şu an BM’de gözlemci statüsünde bulunan Filistinlilerin devlet ilanı girişiminin sonucu önümüzdeki haftalarda belli olacak. Filistinlilerin oy hakkına sahip bir devlet olarak tanınmaları için Güvenlik Konseyi’nin onayı şart ama Amerika’nın bunu veto edeceği garanti.

193 üyeli Genel Kurulda ise, basit çoğunlukla, Filistinlilere “üye olmayan devlet” statüsü tanınması mümkün. İsrail ve Amerikalı Yahudiler buna şiddetle karşı çıkıyor.

 

(tuicakademi-VOAnews)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Teknolojinin Göçmen Havaleleri Üzerindeki Etkisi: Gelişmekte Olan Ülke Perspektifi

Gökçen Ayzıt Kırkali  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Yurt dışında çalışan göçmenlerin...

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...