Arap Baharı Ürdün’e de Sıçradı

7 buçuk milyon nüfusa sahip Ürdün, Suriye, Yemen ve Bahreyn’deki gibi olmazsa da daha çok küçük çaplı gösterilere sahne olmaya başladı. Yönetim karşıtı gösteriler devam ediyor. Ülkede gerçekleşen yönetim karşıtı gösteriler, Ürdün Kralı Abdullah’ı da harekete geçirdi. Kral, Nisan ayında atadığı komisyon tarafından hazırlanan sınırlı anayasal reform önerilerini onayladı.

Reform paketine bakacak olursak yeni pakette bulunan, 42 anayasal reformlar arasında, Kral’ın bazı yetkilerinin parlamentoya devredilmesi ve parlamentonun, feshedildikten sonra iki yıl yerine 4 ay içinde seçime gidilmesi gibi düzenlemeler dikkatleri çekti. Milletvekili yaşının 35’ten 25’e düşürülerek parlamentonun gençleştirilmesi de yeni reformlar arasında.

Seçimleri izlemek üzere bağımsız bir komisyon kurulması, askeri mahkemelerin mali ve yolsuzluk davaları yerine artık sadece terör ve casusluk davalarına bakması da yeni reform paketinde yer alıyor.

Bu sınırlı reformlar, siyasi yeniliklerin yanında ekonomi politikalarında da reformalar isteyen muhalifleri tatmin etmiş değil. Zira Kralın Başbakanı atama yetkisi hala geçerli. Reformların bir ay içinde parlamentodan onaylanarak geçirilmesi planlanıyor.

 

(tuicakademi — ntvmsnbc) // Fatih ÇAM

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Teknolojinin Göçmen Havaleleri Üzerindeki Etkisi: Gelişmekte Olan Ülke Perspektifi

Gökçen Ayzıt Kırkali  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Yurt dışında çalışan göçmenlerin...

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...