Arnavutluk Meclisi’nde “Kudüs Tutumu” Tartışması

Muhalefet milletvekillerinin talebiyle, “Kudüs’ün BM’deki statüsüyle ilgili, Arnavutluk Hükümeti’nin tutumunun değiştirilmesi”  karar tasarısı,  Arnavutluk Meclis Oturumunda oylandı.

Muhalefetteki Arnavutluk Demokratik Parti (DP) ve Sosyalist Entegrasyon Hareketi (LSİ) milletvekillerinin sunduğu karar tasarısına, 73 milletvekili “hayır”, 11 milletvekili “evet” oyu kullandı. Oylamada, 56 milletvekili tercihlerini sunmadı.  İktidardaki Sosyalist Parti (PS) tarafından, ülkenin BM’deki Kudüs tutumunu korumasına ilişkin  oylamada ise 73 milletvekili “evet”, 11 milletvekili ise “hayır” oyu kullandı.

Muhalefet milletvekilleri oturumda yaptıkları konuşmalarda, Arnavutluk’un 21 Aralık’ta kullandığı oyun, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü “İsrail’in Başkenti” olarak tanıma kararını kınadığını savunarak, bunun ABD’ye karşı bir oy olduğunu iddia ettiler. Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati ise, muhalefetin iddialarını reddetti ve  Arnavutluk’un BM Genel Kurulundaki tutumunu savundu.

Bushati, 21 Aralık’ta onaylanan karar, Kudüs hakkında saygı duyulması gereken uluslararası hukuk normları bulunduğunu teyit ettiğini ve bunun adı uluslararası konsensüs olduğunu, Arnavutluk’un tutumu, Arnavut siyaseti tarafından karşılıklı mutabakata dayalı olarak kabul edildiğini belirtti. Arnavutluk, AB ile aynı tutumu sergilediğini sözlerine ekledi.

Türkiye’nin girişimleriyle hazırlanan ve ABD Başkanı Trump’ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısı, BM Genel Kurulundan, ABD’nin tehditlerine rağmen Arnavutluk dahil 128 ülke tarafından kabul edilmişti.

Zehra SİVRİ
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...

Sığınmacıların Ev Sahibi Ülkelere Katkıları: Türkiye’deki Suriyeliler

Sena Özdemir Göç Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan...