Aung San Suu Kyi’ye uyarı: “Ya Şiddete Son Ver Ya Da İstifa Et”

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen Arakan Müslümanları sorunu, Myanmar hükümetinin Sınır Muhafızlığı Biriminin, Bangladeş-Myanmar arasında bulunan tarafsız bölgenin sınırına asker konuşlandırması ile uluslararası medyaya tekrardan konu oldu. Bangladeş Sınır Muhafızları, Myanmarlı askerlerin yalnızca bölgede konuşlandırılmakla kalmayıp, aynı zamanda tarafsız bölgede bulunan Arakanlı Müslümanların, Bangladeş sınırına geçmesi için anons yapılmasından şikayetçi oldu.

Bu sorun, aynı zamanda uluslararası platformda da yer alarak, Nobel Barış Ödülü sahibi kadınlar tarafından da kınandı. Arakanlı Müslüman kadınların yaşadıklarına tepki çekmek için tarafsız bölgeyi ziyaret eden, çeşitli siyasetçi ve sanatçılar Aung San Suu Kyi’yi; Rohinyalara yönelik şiddeti derhal durdurmaya, topraklarına dönüşlerine yardım etmeye ve eşit vatandaşlık hakkı tanımaya çağırdılar. Bu talepleri derhal yerine getirmesi gerektiğini, aksi taktirde istifa etmesi gerektiğini eklediler.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi olarak görev yapan Mogherini ise, Bangladeş halkının ve hükümetinin, Arakanlı sığınmacılara verdiği destekten dolayı tebrik etti. Avrupa Birliğinin her zaman desteğinin ve yardımının Bangladeş hükümeti ile olduğunu da belirtti.

Bangladeş’e sığınmadan ve katliamlar olmadan önce alınan verilere göre, 1970’li yıllarda Myanmar’da 2 milyon Müslüman yaşarken, 2017 yılından sonra yaklaşık 688 bin Müslüman Bangladeş’e kaçtı. Günümüze kadar olan sürecin sonunda ise, bu sayı 350 binin altına indi.

Ece KARAKAŞ
o-Staj 2018 APAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...