Batı Şeria Görüşmeleri İptal Edildi

Bağlantısızlar Hareketi’nin Batı Şeria’da yapılacak olan görüşmeleri,  İsrail’in beş elçinin bölgeye girişini engellemesi üzerine iptal edildi. İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor girişi engellenen elçilerin Bangladeş, Cezayir, Endonezya, Küba,  Malezya elçileri olduğunu açıkladı. Palmor, İsrail ile diplomatik ilişkileri olmayan ülke elçilerinin Ürdün’den Ramallah’a geçişine izin verilmeyeceğinin altını çizdi. Bu beş ülke İsrail Devleti’ni tanımayan ülkeler arasında yer alıyor. Batı Şeria’ya girişler ise İsrail kontrolüne tabi.

Bağlantısızlar Hareketi’ne üye 13 ülkeden gelen elçilerin katılımıyla gerçekleşecek toplantıda İsrail’in Birleşmiş Milletlerde gözlemci statüsü talebi görüşülecekti. ABD ve İsrail’in Filistin’in bu isteğine karşı çıktığı biliniyor.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Al-Maliki, yaşananların İsrail için büyük bir diplomatik başarısızlık olduğunu ifade etti.

Bağlantısızlar Hareketi,  Soğuk Savaş Dönemi’nde ABD ve Sovyetler Birliği ile ittifak kurmak dışında bir yol izlemek isteyen devletlerce kuruldu. 1961’de Belgrad merkezli olarak kurulan hareket 120 üye ve 21 gözlemci üyeden oluşuyor. Uluslararası politikaların değişmesiyle hareketin çizdiği yol da değişmiştir. 1979’da Fidel Castro tarafından açıklanan Havana Deklarasyonu’nda, hareketin amaçları emperyalizme, sömürgeciliğe, ırkçılığa, her türlü hegemonya ve bloklaşma siyasetine karşı mücadele etmek ve bağlantısız ülkelerin güvenliğini ve toprak bütünlüğünün sağlamak olarak ifade edilmişti.  Günümüzde ise hareket daha çok toprak bütünlüğü ve insan haklarına saygı odaklı hareket ediyor.

(TUİÇ Akademi, BBC, CNN International)

 

Seren Selvin Korkmaz

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Teknolojinin Göçmen Havaleleri Üzerindeki Etkisi: Gelişmekte Olan Ülke Perspektifi

Gökçen Ayzıt Kırkali  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Yurt dışında çalışan göçmenlerin...

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...