Belçika’da Sığınmacı Krizi

Geçtiğimiz ağustos ayında Belçika polisi bir hafta içinde parkta yaşayan 160 sığınmacıyı gözaltına almıştı. Bu uygulama sonrasında karşılaşılan tepkilerden ötürü polisin küçük çapta gözaltılar gerçekleştireceği öne sürüldü.

Humain adlı Belçika yardım kuruluşu, sadece park ve garajda kalan sığınmacıların gözaltına alınmadığını, yardım kuruluşlarının dağıttığı kahvaltı için gelen sığınmacılarında müdahaleye uğradığını ve bunu insanlık dışı bulduklarını dile getirdi. Polisin sığınmacılara karşı operasyon yapacağı bilgisini alan insanlar, destek için Brüksel’de ki Kuzey Tren İstasyonu ile Maximilan Park arasında üç bin kişilik insan zinciri oluşturdu. Çeşitli sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve insan hakları savunucularının katıldığı gösteride “Sığınmacılara adalet”, “Hepimiz aynıyız” yazılı pankart ve dövizler taşındı. Bu süreçte Belçika’da yaşayan aileler binlerce sığınmacıyı evlerinde misafir etmeye başladı. Dolayısıyla, polis güçleri kaçak sığınmacıları sınır dışı edemiyor. Belçika hükümeti ise, sığınmacıların bulunduğu evlere polis baskını gerçekleştirebilmek için yasal düzenlemeler talep ediyor. Ülkede bulunan sivil toplum kuruluşları ise hükümetin tutumu sebebiyle oldukça endişeli ve dayanışmanın tüm Avrupa’ya yayılması gerektiğini savunuyorlar.

Protestolara giden bu sürecin sebebi ise Mülteci ve Göç Bakanı Theo Francken’in geçtiğimiz yıl Sudan’ın Brüksel Büyükelçisi ile vardığı anlaşma. Anlaşmaya göre, Sudan’dan gelecek bir heyet ülkede yasa dışı kalan sığınmacıları tespit ederek geri gönderecek. Belçika’daki insan hakları grupları heyetin özellikle siyasi bağlantıları olan sığınmacıları tespit edeceğini, bu kişilerin Sudan’a iadesi sonrasında tehlikeyle karşı karşıya kalacağını dile getirmişti. Francken’in tartışmalı anlaşması sonrasında Belçika’da ki muhalefet partileri ve koalisyon ortağı olan partinin bazı üyelerinden istifa talebi gelmişti.

Candan BAYRI
o-Staj 2018 AÇAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...