Bir Şirket (Yunanistan) ve Patronu (Samaras)

Yunanistan’da hükümet, yabancı şirketlerin yatırımları ve özelleştirmeler ile yaz ayına kadar ekonominin biraz düzelebileceğini umut ediyor. Başbakan Antonis Samaras yabancı yatırımcılar ile birebir görüşüyor. Ayrıca özelleştirmeler konusunda ise yetki direkt olarak Başbakanda. Samaras’a göre Yunanistan yatırım yapılabilecek ülke olma açısından eskisine nazaran daha iyi konumda. Özelleştirmeler ve yabancı yatırım ile işsizliğin de azalacağı belirtiliyor. Samaras’ın programında ülkesine yatırım çekmek için iş ziyaretinde bulunacağı birçok ülke bulunuyor.

Her ne kadar Samaras’ın çizdiği bu umut verici tablo mantıklı olsa da, bu durumu biraz da zaman gösterecek. İlerleyen zamanlarda ne kadar Yunan halkı kendini eskisinden biraz iyi hissederse, o kadar Yunan hükümetinin bu politikası başarılı olacaktır. Hükümetin krizde olması değil, halkın kriz içinde olmasıdır asıl sorun. Örnek vermek gerekirse, Amerika Birleşik Devletleri’nin milyar dolarlarca borcu var ama bu demek değil ki Amerikalılar krizde (en azından Yunan halkı kadar).

Özelleştirme kapsamında Yunanistan’daki 37 havaalanı Mart ayı sonunda ihaleye çıkacak. Bu havaalanlarından 22 tanesi ticari olarak büyük öneme sahip. Tüm havaalanları iyi bir gelire satılırsa, Yunanistan için işler biraz da olsa iyi yönde gidebilir. Artık Yunanistan’da ticari diplomasi söz konusu.

Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantısı için Yunan heyeti ve Başbakan Samaras İstanbul’a geldi. Davutoğlu ve Yunanlı mevkidaşı gündemi değerlendirdi ve imzalanması planlanan antlaşmalara ilişkin son durum ele alındı. İki ülke asında 25 civarında antlaşma imzalanması bekleniyor. Samaras, Erdoğan ile görüşmesinde Kıbrıs(!) meselesinin artık çözülmesi gerektiğini söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Yunanistan’a geçtiğimiz günlerde bir iş ziyareti gerçekleştirdi. Alınan karara göre, Yunanistan-Fransa karma askeri işbirliği komitesi oluşturulacak. İşbirliği kapsamında; Yunanistan Deniz Kuvvetlerinin kısa ve uzun vadeli ihtiyaçlarının belirlenmesi, Fransa’nın desteği,  mevcut donanım bakımının yapılması gibi konular yer alıyor. Yunan Dışişleri Bakanı Panos Panayotopoulos, ülkesinin ayrıca bir silah sistemi alacağını ama bunun uzun vadeli kiralama sistemiyle (leasing) ödeneceğini söyledi.

Yunanistan Başbakanının Türkiye’ye yapacağı ziyaret ve dolayısıyla İş Konseyi, dünya basınının da gündeminde. The World Bulletin internet sitesi, Başbakan Erdoğan’ın Yunan televizyonundaki konuşmasının haberine aktardı. Site, Erdoğan’ın söylemiş olduğu ‘Yunanistan ile olan ilişkilerin söylentiden ibaret olmadığını, ciddi işbirliği ve ilişki olduğunu, bu hafta olacak olan Konsey ile de ilişkilerin daha da güçleneceği’ sözlerini okurlarına aktardı.

Presstv internet sitesi Yunanistan’daki ekonomik krizin sosyo-ekonomik boyutunu derinlemesine inceliyor. Site röportajlara da yer veriyor. Bir Yunanlının söylediği şu sözler krizi anlatıyor sanki!

“ Artık Yunanistan’da stresli bir iş yok. Çünkü iş yok ve para da yok”.  Site gençler arasındaki sorunlara da değiniyor. Sokak kavgalarının yaygınlaştığı, banka soygunlarının arttığından bahsediliyor.

(TUİÇAkademi, azınlıkça, the Guardian, Presstv, theworldbulletin, The Guardian, ekathimerini)

TUİÇ-BALKAM

Çağdaş Erdoğan     

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...