Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Gündem; Sırbistan – Kosova Diyalog Süreci

AB Dış Politika Sorumlusu Catherine Ashton’ın arabuluculuğuyla önce 20 Mart’ta Brüksel’de bir araya gelen Kosova Başbakanı Hashim Thaçi ve Sırbistan Başbakanı İvica Daçiç, daha sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne katıldılar.

Güvenlik Konseyi’ne katılmak için Başbakan Thaçi ile mevkidaşı Daçiç Konsey’e katılmak için öncelikle Brüksel’e geçtiler. Burada Thaçi ve Daçiç, diyalogun yedinci tur görüşmelerinin tamamlandığını ancak henüz kesin bir anlaşmaya varılma durumunun söz konusu olmadığını, yalnızca ilerleme kaydedildiğini ifade ettiler. Brüksel’den aynı uçakla New York’a geçtikleri bildirilen liderlerin, aynı uçakla hareket etmeleri politika yorumcuları tarafından olumlu bir tutum olarak değerlendirildi.

Kosova Başbakanı Hashim Thaçi ve Sırbistan Başbakanı İvica Daçiç Birleşmiş Milletler üye ülke temsilcilerine Kosova ve Sırbistan arasındaki diyalog süreciyle ilgili bilgi vermek için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısına katıldılar. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne bugüne kadar Sırbistan yanlısı bir politika izleyen Rusya’nın başkanlık etmesi de dikkatleri çekti.

Başbakan Thaçi, BM Güvenlik Konseyi’nde ‘Ahtisaari Planı’nda Kosovalı Sırplara gerekli tüm haklar tanınıyor. Kuzey’de Sırpların yaşadığı bölgeye özerklik verilmesi doğru değil. Yeni sorunlar ve etnik bölünmeler yaşanmasına sebep olur. Gümrük mühürleri, kadastro işlemleri ve diplomatların kabul edilmesi yapılan anlaşmalar, Sırbistan’ın Kosova Devleti’ni tanıma yolunda olduğunu gösteriyor.’ dedi. Sırbistan Başbakanı İvica Daçiç ise, ‘Kosova raporunda verilen bilgilere göre Sırpların durumu istikrarlı değil. Sırbistan Avrupa Birliği yolunda barış ve istikrar içinde ilerlemek istiyor. Kosova’da Sırpların ve Arnavutların haklarına saygı gösterilen bir politika istiyoruz. Anlaşmaların uygulanması gerekiyor. Sorunları çözmenin tek yolu diyalogdur.’ diyerek karşılık verdi.

Sırbistan’a AB Müzakereleri İçin Kosova Şartı

2008 yılında kendisinden ayrılan Kosova’yı halen tanımayan Sırbistan’ın Avrupa Birliği üyeliği için Kosova sorununu çözmesi şart oldu.

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’a yaptığı ziyarette Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Sırbistan’ın müzakere tarihi alabilmesi için Kosova ile ilişkilerin düzeltilmesinin önemli bir konu olduğunu belirtti. Stefan Füle, ‘Sırbistan’ı Avrupa yolunda başarılı olması için destekliyoruz.’ dedi. Füle’nin bu söylemine karşılık Sırbistan Başbakanı İvica Daçiç ise ‘Kosova’daki Sırplar konusunda bir çözüme varmak için çalışıyoruz. Bu çaba AB’den müzakere tarihi almak için değil, orda normal bir yaşamın devam etmesi içindir.’ diyerek yorum getirdi.

Sırada Askeri İşbirliği Var

Geçtiğimiz Şubat ayında Türkiye Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın Priştine ziyaretiyle birlikte, Türkiye-Kosova askeri işbirliği konusunda önemli adımlar atılmıştı. Kosova Güvenlik Çalışmaları baş araştırma görevlilerinden Mentor Vrajolli SETimes’a verdiği demecinde, ’Büyüklüğüne rağmen bir ordu kurmanın kendi bedeli var. Bu yüzden de Türk ordusunun desteği veya herhangi başka bir NATO üyesinden gelecek desteğin,bu safhada Kosova için büyük önemi var.’ dedi.

Türkiye her zaman Kosova’yı ekonomik, askeri ve siyasi alanda destekleyen bir ülkedir. Ayrıca NATO üyesi bir ülke olarak Türkiye’nin Kosova’da KFOR Barış Gücü bünyesinde 350 askeri vardır.

Türkiye’nin daima Kosova’nın yanında olduğunu dile getiren Bakan İsmet Yılmaz, Kosova Güvenlik Gücü Bakanı Agim Ceku’ya Türkiye parlamentosunun Kosova askeri gücüne maddi yardımda bulunmayı kabul ettiğini söyledi. Basın mensuplarına verdiği demeçte Bakan Ceku da Türkiye’nin desteğinin çok somut, çok değerli ve gelecek için çok gerekli olduğunu ifade etmiştir.

Kosova’nın Tanınmaması İçin Sarf edilen Büyük Çaba

Kosova’yı tanımayan Avrupa Birliği ülkeleri İspanya, Yunanistan, Romanya, Kıbrıs ve Slovakya büyükelçileri, Sırbistan’ın günlük gazetesi Novosti’ye verdikleri demeçte, Kosova’nın tanınmasıyla ilgili tutumlarında bir değişiklik olmadığını belirttiler. Bununla birlikte, Kosova’ya yeni tanımalar gelmemesi amacıyla Sırbistan’ın çaba sarf ettiğini, hatta var olan tanımaların da geri alınması için uğraşıldığına dikkat çekti.

Kosova-Eskişehir Ekonomik ve Ticari Alanda İşbirliği

Kosova Demokratik Türk Partisi’nin girişimiyle Esnaf İşadamları ve Esnaflar Derneği organizasyonuyla Kosova’dan değişik sektörlerden 25 işadamı Eskişehir Ticaret Odası davetlisi olarak Eskişehir’de incelemelerde bulundu.

Eskişehir ve Prizren şehirlerinin kardeş şehirler olması sebebiyle ticaret ve iş hacminin de gereksinim duyulduğunu belirten Harun Karaca, Eskişehir işadamlarına seslenerek ‘Kosova’ya gidip yatırım yapmak atalarımızdan kalan bir borçtur.’dedi.

Görüşmelerde Kosova ve Eskişehir işadamları arasında ortaklaşa işbirliğinin arttırılacağı ve ikili görüşmelerle çalışmalara devam edileceği sinyali verildi.

Bakan Beqaj: Elektriğe Zam Yapılmayacak

Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Besim Beqaj düzenlediği basın toplantısında Hükümet’in kazanç payından el çekmesi nedeniyle elektrik enerjisine zammın yapılmayacağını açıkladı.

 

(TUİÇ Akademi, Kosova Haber Ajansı, Kosovaport, SETimes.com, Novosti Gazetesi)

TUİÇ BALKAM

Şule Çelik

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...