Bulgaristan AB Bütçesi Ödeneğini Artırma Kararına Hazır

Bulgaristan Maliye Bakanı Vladislav Goranov’un geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği Konseyi Dönem Başkanı Bulgaristan’ın, 2021’den itibaren üye ülkelerin altyapı projelerine ve çiftçilere finansman sağlamak adına uzun vadeli olarak AB bütçesinden alınan ödemelerin artırılmasını desteklediklerini söyledi.

İngiltere’nin yaklaşmakta olan AB’den çıkışı ile geri kalan 27 üye ülke, gelecek yıllardaki harcama planının ölçeği ve öncelikler konusunda zorlu bir mücadele için hazırlanıyor. Bulgaristan da dahil olmak üzere, daha yoksul ve eskiden komünist olan ülkeler, AB’nin Brexit’in yol açtığı yaklaşık yüzde 10’luk gelir açığını kapatamaması durumunda bütçeden yeterli pay alamamaktan korkuyorlar.

AB’nin en büyük ekonomileri olan Almanya ve Fransa, belli koşullarda bütçeye katkılarını artırma konusunda hazırlıklı olduklarını belirtmişlerdi. Bakan Goranov da, ülkesinin bütçeye olan katkısını yüzde 10 artırmaya hazır olduklarını açıkladı. Sofya’daki bir konferans sırasında gazetecilere verdiği bir demeçte konuyla ilgili şu sözleri dile getirdi: “Bazı ülkelerin, Uyum Politikasını ve Ortak Tarım Politikasını sürdürmek için katkı paylarının artırılması gerektiğine dair görüşlerini destekliyoruz. Bu anlamda böyle bir kararı desteklemeye hazırız.”

Almanya ve Fransa gibi iki büyük ekonomik kaynağın bütçeye yapacakları katkı her ne kadar büyük etkide olacak olsa da, İngiltere’nin geride bıraktığı açığı kapatmaya kısa vadede yetmeyebilir. Ayrıca üye devletlerden bütçeye yapılması istenen katkı, varlıklı ülkelerden Hollanda ve Belçika tarafından pek desteklenmeyebilir hatta tepki alabilir. Ancak katkı miktarları konusunda anlaşma sağlanabilirse, uzun vadede Brexit sonrası açığın yıkıcı olmasını engeller nitelikte olabilir.

Dilek KARADAY
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...

Dijital Dönüşümün Düzensiz Göç Yönetimine Etkileri

Feyza Betül Demirci  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet 21. Yüzyıldan beri etkisini...