Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu

Bir gün öleceğimi bilsem de bu haykırışımdan asla vaz geçmeyeceğim!”

“Adım Naim, soyadım Süleymanoğlu’’ cümlesinin önemini anlatan bir filmdir. Senaryosu, Barış Pirhasan ‘a ait, yapımcılığını Mustafa Uslu ve yönetmenliğini Özer Feyzoğlu’nun yaptığı Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu  22 Kasım 2019 tarihinde vizyona girmiştir. 2 saat 21 dakika uzunluğunda olan film, Olimpiyat şampiyonu ve dünya rekortmeni olan Türk halterci Naim Süleymanoğlu’nun hayat hikayesini anlatmaktadır. Filmde Naim Süleymanoğlu’nu Hayat Van Eck, Naim’in anne ve babasını ise Yetkin Dikinciler ve Selen Öztürk canlandırmıştır.

Oyuncular
    
Hayat Van Eck, 2000 doğumludur ve başrolü üstlenmektedir. 24. Adana Altın Koza Film Festivali’nde Umut veren Genç Erkek Oyuncu Ödülünü almıştır. Babası, Süleyman Süleymanoğlu’nu canlandıran Yetkin Dikinciler, Babam ve Oğlum filminden tanıdığımız isimdir. Annesi, Hatice Süleymanoğlu’nu ise Selen Öztürk canlandırmıştır ve kendisine Muhteşem Yüzyıl dizisi ile aşina olmuşuzdur. Naim’in spor hocası ve koçu rolünü canlandıran Gürkan Uygun ise Kurtlar Vadisi dizisi ile tanıdığımız oyuncudur. Filmde önemli rolleri canlandıran birçok oyuncu bulunmaktadır. Bu oyuncuların kim oldukları okuyucunun filmi izlemesi için değinilmemiştir.


Özet
     1984 yılı sonunda Bulgar Komünist Partisi, Todor Jivkov önderliğinde Bulgarlaştırma süreci kapsamında ad ve soyadı değişiklik kanunu çıkarılmıştır. Bulgaristan’daki, Türk azınlığa karşı yapılan baskı süreci, zulme dönüşmüştür. Bu sırada halter sporuyla Bulgaristan’da adını duyuran Naim, yaşanılan bu zulmü dünyaya duyurmayı kafasına koymuştur. 1984, 1985 ve 1986 da yılın haltercisi seçilmiştir. Bu yıllarda yapılan müsabakalarda sesini duyurmaya çalışmış aynı zamanda Bulgar Hükümeti’nin uyguladığı baskılara dayanmıştır. 1986 yılında Avustralya, Melbourne kentinde Dünya Halter Şampiyonası düzenlenmiştir. Bu şampiyonadan sonra olaylar hızlanmıştır. Adım Naim, soyadım Süleymanoğlu cümlesi anlamını hiç bu kadar hissettirmemiştir.

 

Sonuç      
  Biyografi ve belgesel tadında olan bu film, izleyicide heyecan uyandırmaktadır. Özellikle bir toplumun milli ve kültürel değerlerine dokunmayı ve bunu izleyiciye hissettirmeyi başarmıştır. Oyuncular, filmde verilmek istenilen mesajı iletmekte başarılı olmuştur. Özellikle birkaç sahne izleyicinin duygularını yükseltmek için müziklerle desteklenmiştir, filmdeki şarkı ve müzik seçimleri sahnelerdeki duyguyu yansıtmak açısından son derece başarılıdır. Filmde değerli ve rahmetli Naim Süleymanoğlu’nun hayatını içtenlikle anlatılmıştır. İzleyenlerin vakit kaybedeceğini düşünmemekte aksine keyif alacağını düşünmekteyim.

Ahmet Ömer Yüce
TUİÇ BALKAM Stajyeri

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...