Çin İşi Sahte Müze

Çin’de yılda bir milyon turistin ziyaret ettiği müzenin ve içindeki eserlerin sahte olduğu ortaya çıktı. Tam beş yıldır faaliyet gösteren müzenin sahibi, bu yolla tam 80 milyon dolar kazandığı bildirildi.

 

Çin gerçeğinden ayırt edilemeyen sahte ürünler konusunda bir ilke daha imza attı. Ülkede, 40 binden fazla eserin sergilendiği ve yılda bir milyon kişinin ziyaret ettiği müze sahte çıktı.

Tam beş yıl açık kalan müzede Çin tarihine ait nadide parçalarının bulunduğu öne sürülüyordu. Ancak durumdan şüphelenen bir yazar sahtekarlığı ortaya çıkardı. 4 bin yıllık olduğu belirtilen bazı eserlerin 20’nci yüzyıldan önce kullanılmadığını bulan yazar, eserlerin gerçekçiliğinden kuşku duyduğunu açıkladı.

Müzede eskitilerek sergilenen eserlerin gerçek değerinin 13 ila 300 dolar arasında değiştiği belirtildi. İddialar üzerine müze kapatıldı. Müzenin sahibinin eski bir komünist parti üyesi olduğu ve 100 bin dolar sermayeyle kurduğu müzeden 80 milyon dolarlık servet elde ettiği belirtildi. Bir gazeteye konuşan müze sahibi “Eserlerin gerçek olup olmadığını Tanrı bile anlayamaz” dedi.

Kamuoyu ise müzenin yeniden açılması görüşünde. Çin’in en büyük sahte müzesi sloganıyla yeniden düzenlenecek müzenin ilgili çekeceği ifade ediliyor.

Çin’de 2011 yılında da müzelerdeki fosillerin yüzde 80’inin sahte olduğu öne sürülmüştü.

(TUİÇ Akademi, NTV)

M. Hamza UÇAR

TUİÇ-AVRAM

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...