Danimarkalı Milletvekili: Sığınmacıların Ülkeleri Güvenli Olduğu Takdirde Geri Gönderilmeliler

Liberal (Venstre) Parti’nin mülteci sorunları sözcüsü Marcus Knuth, Danimarka’dan sığınma almış bütün mültecilerin -çalışma durumlarına bakılmaksızın- eğer ülkeleri güvenli görülürse ivedilikle geri gönderilmeleri gerektiğini beyan etti. Knuth “ Eğer buraya sığınmacı olarak geldiyseniz, ülkenizde barış olduğu zaman ülkenize geri dönmelisiniz” dedi.

Danimarka hükümeti güncel olarak mültecilerin sığınma statüsünü değiştirecek bir yasa üzerinde çalışıyor. Kabul edilmesi takdirde yeni yasa ile geçici sığınma (midlertidigt ophold ) kategorisine alınacak. Bu değişiklik aile birleşmesi konusunu rafa kaldırmakla birlikte Knuth’ın önerisinde olduğu gibi ülkeleri güvenli görüldüğü an geri gönderilmelerinin yolunu açıyor.

Geçici süreyle sığınma değişikliği aynı zamanda mültecileri, dil dersleri ve temel bütünleşme eğitim programı (integrationsgrunduddannelse) gibi entegrasyon servisleri konusunda da mahrum bırakabilir.  Bu servisler geçtiğimiz yıllarda az da olsa bir başarı yakalamayı başarmış ve mültecilerin Danimarka’da iş bulmasını kolaylaştırmıştı.

Son yıllarda Doğu Avrupa’dan gelen mavi yakalı işçilerin azalması ile Danimarka işçi bulma güçlüğü yaşıyordu. Berlingske adlı gazetenin yayınladığı rapora göre sığınmacılar işçi olarak sektörden pay almaya başlamışlardı. Buna rağmen Knuth,“ Eğer mültecilerin bir katkısı varsa bu katkı pozitiftir fakat yine de bu durum ülkeleri güvenli olunca geri dönmeleri gerekliliğini değiştirmez” şeklinde beyan etti.

Mustafa BİLGİN
o-Staj AÇAM 2018 Stajyeri

Kaynakça:

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...