Davutoğlu, Maliki’ye Kahire’de cevap verdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu,  Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin, Türkiye’nin Irak ve Suriye politikalarıyla ilgili yaptığı eleştirilerine Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı(İİT) zirvesinden sert cevap verdi.

Mısır’da yaptığı görüşmeler esnasında Türk gazetecilerin sorularını cevaplayan Davutoğlu, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin yaptığı eleştirilerin sorulması üzerine Maliki’nin 7 yıldır görevde bulunduğunu hatırlatarak şöyle devam etti,” Bu süre içinde Irak‘ın ekonomik kalkınma bakımından nereden nereye geldiği ortada. Dünyanın en zengin kaynaklarından birine sahip ülkede, başta Bağdat olmak üzere ülke genelinde niye hala kesintisiz elektrik yok? Bu soruyu kendisine sormalı. Niye Iraklı tüm liderlerle ihtilaf halinde. Belki her gün bir liderle çatışma halinde. Türkiye’nin bölgedeki etkisini ve katkısını Maliki takdir edecek düzeyde değil. Bu etkiyi ve katkıyı Filistin’e sorsun, Mısır’a sorsun. Hatta Irak sokaklarına sorsun.” dedi.

Açıklamasında Maliki’nin Türkiye algısının zaman içinde değiştiğini vurgulayan ve Irak halkının her daim yanında olduğunu belirten Davutoğlu,”Terör sorunuyla karşı karşıya kaldıklarında, hatta Suriye ile savaşın eşiğine geldiklerinde biz elimizden gelen katkıyı yapmıştık. Daha önce bizi bir barış elçisi olarak gören Maliki’nin son zamanlarda yaptığı açıklamalar ne kadar büyük bir tezat içinde olduğunu gösteriyor. Maliki ne derse desin Irak halkı ile aramızdaki dostluğa zarar veremez. Ne zaman bir terör saldırısı, ne zaman bir acı olsa Türkiye hemen yardıma koşmuştur. Maliki kendi başarısızlıklarını örtbas etmek için başka gündemler peşinde koşmamalı. Türkiye’nin dostluğunun kıymetini bilmeli.” şeklinde konuştu.

(TUİÇ Akademi, Dünya Bülteni)

Fethullah Ceylan

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...

Dijital Dönüşümün Düzensiz Göç Yönetimine Etkileri

Feyza Betül Demirci  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet 21. Yüzyıldan beri etkisini...