Dış İşlerinden Maliki’ye Sert Cevap

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin Lübnan’da yayın yapan bir televizyon kanalına 2 Şubat günü verdiği mülakat üzerine, Türkiye Dışişleri Bakanlığı resmi sitesinde ”Ülkemizin Irak’a ve diğer bölge ülkelerine yönelik politikaları hakkında hayal mahsulü iddialara yer verdiği görülmüştür. Esasen ciddiye alınacak bir tarafı bulunmayan söz konusu iddiaların dost ve komşu bildiğimiz bir ülkenin Başbakanı tarafından telaffuz edilmiş olması, en hafif tabiriyle üzüntü vericidir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin dış politikasının temel parametrelerini, ülkelerin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunması, içişlerine karışılmaması ve ilişkilerin karşılıklı saygı içinde yürütülmesi anlayışlarının oluşturduğu vurgulanan açıklama,”Türkiye ayrıca bölgede tüm ülkelerde insan odaklı, her vatandaşın temel hak ve hürriyetlerden eşit olarak yararlandığı, özgür ve müreffeh toplumların mevcudiyetini ilke edinmiştir. Krizlerin de, barışçı yollardan ve siyasi diyalogla çözümlenmesini savuna gelmiştir. Bu amaçlar doğrultusunda da dayanışma ruhu içinde bölge ülkeleriyle yapıcı ve samimi işbirliğini her zaman sürdürmüştür.”diye devam etmektedir.

Irak’ın birlik ve bütünlüğü için sarf edilen çaba ortada iken, Irak Başbakanı Maliki tarafından dile getirilen bu ifadelerin kendi şahsına ait olumsuz özellikleri ve yaklaşımları başkalarına yansıtma girişimi olduğu belirtildi. Ayrıca yapılan yazılı açıklamada, ”Irak Başbakanının ülkemizdeki durum ile yıllardır büyük acı ve zorluklara sabırla göğüs geren kardeş Irak halkının durumu arasında paralellikler kurması da, adı geçenin gerçeklik duygusundan ne derece kopuk bir ruh haline sahip olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda, yedi yıldır görevde olan Irak Başbakanının bu uzun süre içinde ülkesindeki toplumsal barışı ve huzuru sağlayamadığı gibi, daha da geriye götürmesi, ayrıca, dünyanın en zengin doğal kaynaklarına sahip olan Irak’ta halkın en temel günlük ihtiyaçlarını dahi karşılamakta ciddi sıkıntılar çekmeye devam etmesi son derece düşündürücüdür.” ifadeleri yer alıyor.

Irak Başbakanı, ülkesinin karşı karşıya bulunduğu sorunların nedenini dışarıda aramak yerine, daha fazla ertelenmesine imkân olmayan halkın meşru demokratik taleplerine cevap vermesi gerektiğinin vurgulanıldığı açıklamada, Maliki’nin Irak Anayasasına ve demokratik kurumlarına saygı göstermesini, ülkesinde ve bölgemizde gerginliği ve kutuplaşmayı tırmandıran politikalarına son vermesi gerektiği temenni ediliyor.

( TuiçAkademi, AA, mfa.org)

Fethullah Ceylan

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Teknolojinin Göçmen Havaleleri Üzerindeki Etkisi: Gelişmekte Olan Ülke Perspektifi

Gökçen Ayzıt Kırkali  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Yurt dışında çalışan göçmenlerin...

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...