Doğu’da NATO’ya Karşı Yeni Oluşum

“Doğu’nun NATO’su” olarak ünlenen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü üyesi eski Sovyet ülkeleri Kazakistan’ın başkenti Astana’da kravatsız zirvede bir araya geldi.

Rus basınında yer alan bilgilere göre, zirvede Arap baharı çerçevesinde rejimlere yönelik iç tehditlerin yanı sıra, dış tehditlere karşı da bölge ülkelerinin güvenliğinin sağlanması için kurulan Hızlı Hareket Gücü ile ilgili son durum ele alındı. Örgüte üye olan Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Belarus, Ermenistan ve Özbekistan kurdukları 16 bin kişilik bir ordu ile ortak güvenlik alanı oluşturuyor.

KGAÖ dönem başkanlığını sürdüren Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko, örgütün gücünün artırılması için çalışmalarda bulunduklarını söyledi.

Basına açıklamada bulunan Lukaşenko, “Bir kısım iç sorunlara değindik… Ülkeler arasında sorunlu konular da ele alındı” dedi. Yılsonuna kadar Hızlı Hareket Gücü’nün (HHG) yapılanma sürecinin tamamlanacağını kaydeden Belarus lideri, “Aralık ayına kadar üye ülkeler organizasyon çerçevesinde imzalanan HHG anlaşmasını onaylayacak. Belarus olarak biz bu süreci tamamladık. Diğer ülkeler de onay sürecinde.” şeklinde konuştu.

Zirveye; Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Roza Otumbayeva katılırken, Özbek lider İslam Kerimov Astana’ya gelemedi.

Zirvede ele alınan önemli bir konunun da uzay ve bilişim araçları ile yayılan tehlikelere karşı ortak mücadele edilmesi olduğuna değinen Lukaşenko, “Arap ve Kuzey Afrika ülkelerinde meydana gelen son gelişmeler çerçevesinde yeni hedefler belirlendi. Muhtemel tehditlere karşı ülkelerimiz birlikte mücadele edecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Medvedev Kravatını Son Anda Çıkardı

Ev sahibi ülke olarak Rixos Otel’de misafirlerini karşılayan Kazak lider de, Afganistan’dan Amerikan birliklerinin çekilmesinden sonraki durum, uluslararası terörle mücadele, uyuşturucu ve silah kaçakçılığına karşı alınan önlemler ve bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi konularının gündemleri olduğunu söyledi.

Tüm liderlerin kravatsız katıldığı zirveye Medvedev’in kravatlı gelmesi dikkat çekerken, Rus lider basın mensuplarının önünde hızlıca kravatını çıkardı.

16 Bin Kişilik Ordu Yıl Sonuna Hazır

Rus NATO’su olarak da adlandırılan KGAÖ, 2002’de kuruldu. Rusya’nın öncülüğünde bölgesel güvenlik için çalışan örgüt Kırgızistan’da yaşanan iç kargaşa sırasında etkin olamaması nedeni ile eleştirilmişti.

Şubat 2009’da HHG oluşturulması kararı alan örgütün 16 bin kişilik ordusu ile ilgili onay sürecinin yılsonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Rusya’nın 8 bin, Kazakistan’ın 4 bin, Kırgızistan, Ermenistan, Tacikistan ve Belarus’un bin kişilik ordu ile destek sağlayacağı HHG yapısına dâhil olmak için Özbekistan acele etmiyor.

Rusya en az 5 bin kişilik ortak askeri gücün Orta Asya’da kurulacak bir askeri üsse yerleştirilmesini istiyor.

 

(tuicakademi- CİHAN)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...