“Esad İçin Artık Çok Geç”

Esad rejimine karşı işbirliği yolları aramak üzere Türkiye’ye gelen Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, “Suriye istenen reformları yapmadı, artık çok geç” dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Juppe, Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Gündemini Suriye’nin oluşturduğu görüşme sonrası açıklama yapan Juppe, Suriye’yi kınayan bir karar tasarısını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden geçirmek için çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

Suriye’ye Uçuş Yasağı

Juppe, Suriye’ye uçuş yasağı uygulamasına yönelik bir kararın da Güvenlik Konseyi’nde alınması gerektiğini savundu.

Türkiye’nin geçmişte Suriye yönetimi ve Beşşar Esad ile kurdukları iyi dostluk ilişkileri dolayısıyla onları ikna etmek için çok çaba sarfettiğini kaydeden Davutoğlu, ancak Suriye yönetiminin Türkiye ve bütün dünyadan gelen çağrılara kulak asmadığını, en önemlisi halkını dinleyip adım atmak yerine halkına silah doğrultuğunu söyledi.

“Türkiye’de Batı’nın Yanında Yer Alır”

Bu tutumunda ısrar etmesiyle birlikte Türkiye’nin de bütün uluslararası  toplum gibi net tavır aldığına işaret eden Davutoğlu, son olarak da Arap Birliği  ile birlikte çok önemli kararlar alındığını, Türk Arap forumunda da kapsamlı istişareler yaptıklarını anlattı.

Juppe: Yaptırımları Sertleştirmeyi Düşünüyoruz

BM Genel Kurulu’na ilişkin çalışmalar yapılacağını belirten Juppe, “3 bin 500 kişi şimdiden hayatını kaybetti, 20 bin kadar kişi hapse atıldı, çok kötü muamelelere işkenceye tabii tutuldu. BM Güvenlik Konseyi’nin ona tepki vermemesi söz konusu olamaz, dolayısıyla BM Güvenlik Konseyi bütün alacağı kararlarda bu gerçekliği göz önünde bulunduracaktır.” dedi.

Suriye’de Beşşar Esad yönetimine karşı gösteriler ve ülkedeki şiddet olayları uluslararası basının gündeminde de geniş yer buldu.  

“Suriye’deki Dağılma Bölgedeki Dengeleri Değiştirir”

İngiliz basınında yer alan yorumlarda, Batı’nın, Esad sonrasında Suriye’de bir dağılma meydana gelmesinden endişe duyduğu belirtiliyor.

Libya’nın aksine, Suriye’ye müdahalede acele edilmemesi de buna bağlanıyor. İngiliz gazeteleri, Suriye’deki krize çözüm arayacak arabulucular arasında Türkiye’nin de yer alabileceğine işaret ediyor.

İngiliz Times gazetesi, batılı ülkelerin Suriye’de yaşanabilecek dağılmanın Ortadoğu dengelerini alt üst edebileceğinden endişe ettiğini öne sürdü. Suriye’deki gelişmelerle ilgili yorum yazısında Batı dünyasının bu nedenle Libya’dakinin aksine Suriye’ye bir müdahaleden kaçındığı kaydedildi.

Bu faktörlerin etkisiyle Batılı liderlere hâkim olan endişenin, Esad’ın koltuğunda geçireceği süreyi uzattığına işaret edildi.

Türkiye Doğrudan Etkilenecek

Yazıda, “bir diktatörün devrilmesi bir şey, İsrail ve NATO üyesi bir ülkeye sınırları olan bir devletin infilak etmesi ise başka bir şey” ifadesi kullanıldı.

Gazete, Suriye’de yaşananlardan doğrudan etkilenecek tek NATO üyesinin Türkiye olduğu da hatırlatıldı. Guardian’da yeralan makalede ise Suriye’de giderek büyümekte olan “kanlı iç savaş” ihtimaline dikkat çekildi.

Dış Müdahale Tehlikeyi Artırır Makalede, muhaliflerden oluşan Ulusal Geçiş Konseyi’nin yaptığı uluslararası askeri müdahale çağrısının tehlikeyi daha da artırdığı belirtildi.

Bunun yerine, zaman kaybetmeden uluslararası arabuluculuk mekanizmalarının devreye girmesi gerektiği vurgulandı. Bu süreçte rol alabilecek adaylarından birinin de Türkiye olduğu kaydedildi.

 

(tuicakademi-ntvmsnbc)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...

Sığınmacıların Ev Sahibi Ülkelere Katkıları: Türkiye’deki Suriyeliler

Sena Özdemir Göç Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan...