Esad, Suriye’de Dürzî- Sünni Çatışması Yaratmaya Çalışıyor

Suriye hükümeti Başkanı Beşar el-Esad’ın Sünni isyancılara karşı, azınlıkları Suriye iç savaşına dâhil etmeye çalıştığı açıklandı. El-Arabiya tarafından yayınlanan bir rapora göre Lübnanlı Şii militan grup Hizbullah üyelerinin, Dürzî isimlerle sahte Suriye kimliği taşıyan Iraklı Şii mücadelecilerden sağlanmakta olduğu belirtildi.

 

Ortadoğu’da bir azınlık olan Dürzîlerin öncelikli olarak Lübnan, Suriye, Ürdün, Filistin ve Birleşik devletlerde yaşadığı bilinmektedir.

Dürzîlerin çoğunluklu olarak yaşadığı Jabal el Arab’da bir analizci olan Ayman Maarouf tarafından yapılan bir açıklamada da Suriye rejimi tarafından düzenlenecek eylemlerle Sünni ve Dürzî topluluklar arasında çatışma yaratılabileceği ifade edildi.
Suriyeli bir gözlemci ise bu gelişmelerin Suriye rejiminin Dürzî topluluklarına karışıp isyancılara karşı mücadelede başarısız olduktan sonra gerçekleştiğini dile getirdi. Esad rejimine karşı 2011 ayaklanmalarının başından beri, Suriye’nin Dürzî topluluğunun azınlık bir grup olarak ülke içinde tarafsız kalmayı denediğinin ve bir alevi olan Esad’ın mücadelesinde yer almadıklarının altı çizildi.

Jabal el Arap’ın Dürzî kalesinin başkenti Soueida’dan gelen bir rapora göre; Deraa’nın isyancılarla mücadelede Hizbullah, diğer Şiiler ve Esad’ın güçleri tarafından bir kanal olarak kullanıldığı belirtildi.

Dürzî topluluğunu Esad güçleri yanında isyancılara karşı mücadele etmeleri için ikna etmek üzere Lübnanlı Dürzîlerin gönderildiği fakat dini liderleri tarafından bunun yerine çatışmalarda tarafsız kalmaları istendiği de yapılan açıklamalar arasında.
Lübnanlı Dürzî lider ve İlerici Sosyalist Parti Başkanı Velid Canbolad’ın Suriye ordusunda sivillere ateş açan Dürzî askerlere ve Suriyeli isyancılara katılan Dürzîlere çağrıda bulunduğu bildirildi. Fakat bunun yanı sıra eski bakan Wiam Wahawb’ın da Hizbullah ve Suriye rejiminin yakın bir müttefiki olarak isyancılara karşı savaşmak için Dürzîlere çağrıda bulunduğu açıklamalara eklendi.

(TUİÇ Akademi, Yalibnan)

Zekiye Öksüzoğlu

TUİÇ Stajyer

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Teknolojinin Göçmen Havaleleri Üzerindeki Etkisi: Gelişmekte Olan Ülke Perspektifi

Gökçen Ayzıt Kırkali  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Yurt dışında çalışan göçmenlerin...

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...