Estonya Savaş Robotlarıyla Tatbikat Yapıyor

Geçtiğimiz yıl savunma harcamalarını arttırmak istediğini açıklayan Estonya, savaş alanında robot kullanmaya hazırlanıyor.

Son dönemlerde iç, bölgesel ya da küresel tehditler sebebiyle ülkeler savunma alanında harcamalarını arttırma ve yenilikler yapma eğilimi gösteriyor. Geçtiğimiz temmuz ayında Avrupa Birliği dönem başkanlığını devralan Estonya, önceliklerinin savunma ve NATO işbirliği olacağını dile getirmişti. Ayrıca, Rusya’nın tehdit oluşturduğunu söyleyerek üye ülkelerin savunma harcamalarını arttırmasını istemişti. ABD’de Donald Trump yönetiminin başa geçmesiyle NATO müttefiki ülkelere savunma alanında harcamalarını arttırması konusunda baskılar yapıldı. 2014 yılında yapılan NATO Zirvesi’nde, müttefik devletlerin savunma harcamalarını gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 2’sine çıkartılması öngörülmüştü. Almanya bu konuya mesafeli dururken, NATO şimdiye kadar Estonya’nın da içinde bulunduğu 5 ülkede bu hedefi yakalamış durumda.

Bu gelişmeler doğrultusunda, Estonya savaş sahasını değiştirecek adımlar atarak savunma alanında robotları kullanmaya başlayacak. Milrem Robotics şirketi tarafından üretilen ve  THeMIS adı verilen robotlar şu an uzaktan kumanda ile kontrol ediliyor. İlerleyen zamanlarda ise uzaktan kumandaya ihtiyaç duymayan savaş robotlarının üretimi hedefleniyor. THeMIS robotu, şimdilik önceden belirlenmiş rotalar üzerinde hareket ediyor ve bekçi görevi görüyor.

Candan BAYRI
o-Staj 2018 AÇAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...