Fransa “Ermeni Tasarısına” Karşı

İktidar partisi Halk Hareketi Birliği’ne (UMP) mensup bir milletvekilinin 2006 yılında Ulusal Meclis’te kabul edilen tasarının yasalaşmak için neden Senato gündemine gelmediği konusunda bir soru sordu.

Fransız Dışişleri Bakanlığı adına verilen yanıtta, Cumhurbaşkanı Sarkozy ve Fransız hükümetinin, tasarısının Senato gündemine gelmesine karşı oldukları bildirildi.

Yanıtta, Fransa’nın 2001 yılında ‘Ermeni soykırımını’ tanıdığı ve Fransız yasalarının ırkçı şiddet, kin ve ayrımcılığa teşviki yasakladığı hatırlatılıp, yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olmadığı görüşü savunuldu.

Fransız parlamentosunun tarihsel olaylar hakkında hükümde bulunulmamasıyla ilgili kararının da hatırlatıldığı yanıtta, Senato’dan geçirilmesi düşünülen tasarının, “tarihçilerin, herkes tarafından kabul görecek ve tanınacak ortak bir bellek oluşturmak için düşünce ve diyalog üzerine kurulu sabırlı ve yapıcı çalışmalarını tehlikeye sokabileceğine” vurguda bulunuldu. Yanıtta, “Geçmişte yaşananlarla ilgili gerçeği ortaya çıkarmak ve ortak belleğimizi şekillendirmek sadece tarihçilerin işidir” ifadelerine yer verildi.

Fransız Dışişleri Bakanlığı’nın yanıtında, Türkiye’de aydınlar ve tarihçiler sayesinde son yıllarda tartışmanın ilerlediği ve Fransa’nın Türk ve Ermeni sivil toplumları arasında her türlü diyalog girişimini desteklediği belirtilip, “Sadece barışçıl bir diyalog bu olayların ortakça anlaşılmasını ve geçmişten kalma gerginliklerin aşılmasını sağlayabilir” ifadeleri de yer alıyor.

Ayrıca, Fransa Senatosu’nun, ana muhalefetteki Sosyalist Parti’nin girişimleriyle 4 Mayıs Çarşamba günü, “Ermeni soykırımının inkarının cezalandırılmasını” öngören yasa tasarısının gündeme alınıp oylanması bekleniyor.

Tasarısının kabulü halinde Fransa’da ‘Ermeni soykırımını inkar etmek’ suç haline gelecek. Tasarı, ‘soykırımı’ inkar edenlerin 29 Temmuz 1881 tarihli Basın Kanunu çerçevesinde para cezasına mahkum edilmelerini ve ülkedeki Ermeni kuruluşlarının ‘soykırımı’ inkar edenlere karşı açılacak davalarda müdahil taraf olabilmelerini öngörüyor.

Fransa’da gelecek aylardan itibaren 2012 yılı Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri için kampanyanın başlayacak olmasının tasarının şimdi gündeme gelmesinde rol oynadığı yorumları yapılıyor.

(tuicakademi-ntvmsnbc)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...

Dijital Dönüşümün Düzensiz Göç Yönetimine Etkileri

Feyza Betül Demirci  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet 21. Yüzyıldan beri etkisini...