G5 Sahel Ortak Gücü Operasyonlara Hazırlanıyor

G5 Sahel Ortak Gücü’ne üye 5 ülkenin Dışişleri Bakanları Mali’nin Başkenti Bamako’da bir araya geldi. Toplantının açılışında konuşan G5 Sahel Ortak Gücü Genel Sekreteri Najim Eladj Mohamed Ortak Gücün Mart ayında hazırlıklarını bitirip tam kapasiteye ulaşacaklarını söyledi.

Toplantı sonrası bir açıklama yapan Mali Dışişleri Bakanı Tieman Hubert Coulibaly, ortak gücün oluşturulması için gerekli olan fonun üçte ikisinin toplandığını belirtti. 2014’ten bu yana finans kaynağı eksikliğinden ve BM’nin yetki vermemesinden dolayı operasyonları ertelenen G5 Sahel Ortak Gücü’nün 2018 Mart’ta operasyonlara başlayacağı bildirildi. Coulibaly ayrıca  “Ortak güce sağlanan fonun koordinasyonu ile güvenli ve etkin kullanılması için kararlaştırılan mali ve idari sistem tamamlanmalıdır.” dedi.

G5 Sahel Ortak Gücü, Afrika’nın Sahel bölgesindeki 5 ülkeden (Moritanya, Mali, Nijer, Burkina Faso ve Çad) oluşmaktadır. 2014 yılında oluşturulan G5 Sahel Ortak Gücü terörle ortak mücadele, bölgenin kalkınması ve güvenlik politikalarına katkı sağlamayı hedeflemektedir. Ayrıca katılımcı ülkeler uyuşturucu, silah ve göçmen ticareti ile de mücadele etmeyi planlamaktadır.

Sahel bölgesinde DEAŞ, Boko Haram, Mağrip el-Kaidesi ve Murabitun terör örgütleri yer almaktadır. Ayrıca bölge yer altı kaynakları bakımından zengin bir bölgedir. Bölgede yeraltı kaynaklarına sahip olmak isteyen ayrılıkçı silahlı gruplar bulunmaktadır ve zaman zaman iç çatışmalar yaşanmaktadır.

Enes YÜCEL
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...