Hollanda’nın BM Barış Gücü Misyonuna Olan Katkısı Artıyor

Kongo’da ki hava taşımacılığından, Golan’da ki ateşkesin gözlemi ve Namibya’nın bağımsızlık kavramına entegrasyonuna kadar Hollanda, BM Barış Gücü ile uzun bir geçmişe sahip. 29 Mayıs 1958’de Birleşmiş Milletler ilk Barış Gücü Harekatı’nı başlattı. Aradan geçen 60 yıl içerisinde, Mavi Bereliler olarak da anılan barış gücü, BM’ nin en çok tanınan faaliyetlerinden biri haline geldi. Günümüzde yaklaşık, 120 ülkeden 110.000 erkek ve kadın personel dünyanın çatışma yaşanan pek çok bölgelerinde görev yapıyor. Barış gücü personelleri, büyük-küçük, zengin-yoksul hatta çatışma ortamından daha yeni kurtulmuş ülkelerden gelmektedir. Bu barış gücü misyonun çok kültürlü bir yapıya sahip olduğunu gösteriyor. BM barış gücünün bir kısmını askeri personel bir kısmını da siviller oluşturuyor.

Barış gücü; askerleri ve polisleri eğitiyor, silahsızlanmaya teşvik ediyor, kamu kurumlarının oluşturulmasına katkıda bulunuyor, kadına şiddet ile mücadele ediyor, insan haklarını ve kadın erkek eşitliğini savunuyor, insani yardımlar ve ekonomik kalkınmaya destek oluyorlar. AB, Avrupa Konseyi, OSCE, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu ve Afrika Birliği gibi pek çok bölgesel ve uluslararası örgütlerle birlikte çalışıyor.

2018 Ocak ayı itibariyle yaklaşık, 240 Hollandalı barış gücü personelleri BM misyonunda çalışmaktadır. Hollanda barış güçlerinin bir çoğu Mali’de ve görev olarak ise, istihbarat alanında BM in daha etkili operasyon yapması için çalışıyor.2017 Aralık ayında, Lübnan’da BM Geçici Kuvvetleri Gana, İtalya, Kore, Malezya ve Hollanda’dan 10 kadın barış gücü personeli ile tamamı kadınlardan oluşan ilk devriye kuvvetleri oldu. Hollanda barış güçleri, Kongo’da Radyo İletiş Ofisinde görev aldılar. Suriye Golan Tepelerinde gözlemci olarak görev aldılar. Hollanda’nın 60 polis barış gücü ekibi Namibya’da yer almaktadır. Bu görev, Namibya’nın 1989 da Güney Afrika’dan bağımsız olması ile başladı. Etiyopya ve Eritre arasında Hollanda ve Kanada barış güçleri tarafından tampon bölge oluşturuldu. Tampon Bölge 2000 yılında Eritre ve Etiyopya arasındaki savaşın sona ermesinden sonra kuruldu. 2014 de ise, Gao’da Hollanda’dan 380 askeri birlik askeri kamplar kurdu ve gözlem görevini üstlendiler. Hollanda barış gücü misyonunda olumsuz davranış sergilediği de oldu. Örneğin, Yugoslavya iç savaşında Srebrenitsa güvenli bölge olarak ilan edilmişti ve barış güçleri bölgeye gönderilmişti. Binlerce Müslüman, BM barış gücü karargahına sığınmıştı. Hollanda, barış gücü personelleri görevlerini hiçe sayarak karargahı Sırplara teslim etmişler ve pek çok Bosnalının ölümüne neden olmuşlardır. Hollanda Temyiz Mahkemesi, BM barış gücü kapsamında görev yapan askerlerin zarar gören Müslüman yakınlarına tazminat ödemesi kararı almıştır.

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Hollanda’ nın BM Güvenlik Konseyi üyesi olarak barış gücü operasyonlarına yüksek istihbarat ve askeri gücü ile destek olacağını ve tüm Batılı ülkelerin BM barış gücüne katkı sağlaması gerektiğini açıkladı. Hollanda Dış Ticaret Bakanı Sigred Kaag, Hollanda’nın, bu yıl Afganistan’da barış gücü olarak çalışacağını ve BM ülkelerinin savaş bölgelerinde işlenen sivillere karşı savaş suçlarının yargılanması için bir araya gelmesi gerektiğini açıkladı.

Asude UYSAL
o-Staj 2018 AÇAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...

Sığınmacıların Ev Sahibi Ülkelere Katkıları: Türkiye’deki Suriyeliler

Sena Özdemir Göç Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan...