İran’dan Esad’a Silah Yardımı

Uluslararası haber ajansı Reuters’ın kaynağını batıdan aldığı bir istihbarat raporuna dayandırarak yaptığı habere göre; İran’ın Irak hava sahasını kullanarak sivil uçaklarla Suriye’ye askeri personel gönderdiği ve büyük miktarda silah sevkiyatı yaptığı iddia edildi. Tahran’ın Suriye’de 18 aydır süren çatışmalarda hemen hemen her gün Şam’a silah yardımında bulunduğu ileri sürüldü.

Rapordaki diğer bilgilere göre, ABD’nin, İran’ın müttefiki olan Esad’a silah taşıdığından şüphelenmesinden dolayı İran uçaklarının Irak hava sahasından geçişleri hakkında Bağdat’tan bilgi istediği de belirtildi. Irak ise, hava sahasında silah geçişine izin vermediğini öne sürerken, söz konusu istihbarat raporu, İran’ın büyük miktarda silahı Suriye’ye aktardığını gösteriyordu. Çarşamba günü Senatör John Kerry Bağdat’a uçuşların durdurulmaması halinde ABD yardımının kesileceğini dile getirdi.

Silah sevkiyatının İran Devrim Muhafızları tarafından örgütlendiği belirtilen raporda, İran’dan Irak yoluyla neredeyse her gün uçan uçakların, İran Devrim Muhafızları Örgütü personeli ve isyancılara karşı savaşan Suriye güvenlik güçleri ve milislerine onlarca ton silah taşıdığı yazıyordu.

Irak Raporu Yalanladı

Irak İçişleri Bakanlığı’nın istihbarattan sorumlu yardımcısı Korgeneral Hüseyin Kemal, söz konusu iddiaları yalanlayarak, Irak hükümeti resmi sözcüsünün bu konununtamamen yalan olduğunu belirttiğini ve böyle bir şeyin olmadığını söyledi.

Türkiye İzin Vermedi

İstihbarat raporunda, İran’ın Suriye’ye silah sevkiyatında Türkiye üzerinden uçuş yapmadığı vurgulanarak, Türk hava sahasından bu tür uçuşların son bulduğu bildirildi. Raporda, Türkiye hakkında şu görüşlere yer verildi: “Ankara, Suriye’ye karşı kararlı bir tavır alması ve kendi toprakları ya da hava sahasından Esad rejimine gönderilecek her türlü silah sevkiyatını durduracağını açıklamasından sonra Tahran bu yolu artık hiç kullanmadı.”

 

(TUİÇ Akademi, Star, Sabah, Milliyet, NTV)

 

Esra KAYA

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...

Sığınmacıların Ev Sahibi Ülkelere Katkıları: Türkiye’deki Suriyeliler

Sena Özdemir Göç Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan...