İran’dan İsveç’e Vatandaşlık Tepkisi

İran’da casusluk ve nükleer fizikçilerin öldürülmesinde parmağı olduğu nedeniyle idam cezasına çarptırılan akademisyen Ahmet Rıza Celali’ye İsveç tarafından vatandaşlık verilmesinin akabinde İsveç’in, Tahran’daki Büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı beyan edildi.

İsveç’in Başkenti Stockholm’deki Karolinska Enstitüsü’nde tıp doktoru ve öğretim görevlisi olarak görev yapan Ahmet Rıza Celali, Nisan 2016’da İranlı nükleer fizikçilerin öldürülmesinde İsrail İstihbarat Örgütü Mossad’a casusluk yapmaktan idam cezasına çarptırılmıştı.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Behram Kasımi tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, İsveç’in, İran’da hem casusluk hem de bir akademisyenin öldürülmesinde etkisi olan Ahmet Rıza Celali’ye İran İslam Cumhuriyeti’nin ana yasasına göre vatandaşlık vermesinin kabul edilemez olduğunu ve bu durumun “İran’ın içişlerine müdahale” olduğunu belirterek İran’ın sert tepkisini dile getirdi. Bunun yanı sıra İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Kasımi: ‘’Bahsi geçen kişinin işlemiş olduğu suçunu itiraf ederek cezasını çektiği belirtilerek, hapiste olan birisine hiçbir şekilde çifte vatandaşlık verilmesinin asla kabul edilemez olduğunu’’ belirtti.

İsveç Dışişleri Bakanlığı cumartesi günü, Tahran’daki Cezaevi’nde bulunan Ahmet Rıza Celali’ye vatandaşlık hakkı verdiğini açıklamıştı. Tahran Başsavcısı Abbas Caferi Devletabadi de, Ahmet Rıza Celali’nin casusluk yaptığını açıklamıştı. Tüm bu veriler sonucunda geçen yıl Aralık ayında Ahmet Rıza Celali’nin idam kararı, karar ve hükümlerin son inceleme mercii yeri olan temyiz mahkemesi tarafından onanmıştı.

Halil ÇANKAYA
o-Staj 2018 AÇAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...

Sığınmacıların Ev Sahibi Ülkelere Katkıları: Türkiye’deki Suriyeliler

Sena Özdemir Göç Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan...