İskoçya’nın Bağımsızlık İçin Referandum Tarihi: 2014

İskoç Bölgesel Hükümeti, Birleşik Krallık’tan ayrılmak için 2014 yılının sonbaharında halka “İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?” sorusunu yöneltecek.

İngiltere Başbakanı David Cameron ile İskoçya’daki bölgesel hükümetin Başbakanı Alex Salmond, geçtiğimiz Ekim ayında imzaladıkları “Edinburgh Anlaşması” ile İskoçya’nın bağımsızlık talebine ilişkin referandumun 2014 yılında yapılması konusunda anlaşmaya varmıştı. Aynı anlaşmada alınan kararlardan bir diğeri ise, İskoçya’da yaşayan 16 yaş üzerindeki herkesin referanduma katılabilmesine olanak sağlanması idi.

2014 sonbaharında yapılması planlanan ”bağımsızlık referandumunda” sorulacak soruda değişiklik yapılması önerisinin ise onaylandığı, daha önce belirlenen “İskoçya’nın bağımsız bir ülke olması konusunda hemfikir misiniz?” şeklindeki referandum sorusunun, “İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?” olarak değiştirilmesine karar verildiği bildirildi. Bu değişikliğin ardından, İskoç siyasetçilerinin referandumda ”evet” oylarının daha fazla olacağını düşündükleri tahmin ediliyor.

Dikkat çeken bir diğer nokta ise referandumun, İskoçya tarihinde İngilizlere karşı kazanılmış en ünlü savaş olan Bannockburn’un, 700. yıldönümüne denk gelen 2014 sonbaharında yapılmasının karara bağlanması. 

İskoçya hükümetinin referandumdan “bağımsızlığa evet” sonucu çıkması halinde neler yapılacağını şimdiden İngiliz hükümetiyle görüşmek istediği, ancak İngiltere Başbakanı David Cameron’un, İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan ayrılma ihtimalini önceden müzakere etmeyeceğini, belirttiği bilgisine de yer verildi.

Referandumda “evet” çıkması durumunda, iki hükümet bağımsızlığın ayrıntılarına ilişkin görüşmelere başlayacak. Görüşmelerde özellikle savunma, para birimi ve enerji kaynaklarının temel tartışma konularını oluşturacağı tahmin ediliyor.

İskoç Ulusal Bağımsızlık taraftarı İskoçların, ülkelerinin paha biçilmez yeraltı zenginliklerine sahip olduğunu ve bağımsız bir İskoçya’nın daha refah bir ülke olacağını savundukları, İngiliz siyasetçilerin ise, Birleşik Krallık altındaki İskoçya’nın daha güçlü olduğunu ve ayrılması durumunda ülkenin ekonomik krize sürüklenebileceği düşüncesinde oldukları ifade edildi.

İskoç bölgesel hükümetinin 2014 yılında yapılması planlanan referanduma ilişkin hazırladığı raporda, halk oylamasından “bağımsızlığa evet” sonucu çıktığı takdirde, İskoçya’nın bağımsızlığını 2016 yılının Mart ayında ilan edeceği, ilk parlamento seçiminin ise 2016 yılının Mayıs ayında yapılacağı bilgisine de yer verildi.

(TUİÇ Akademi, Star, Timetürk )

TUİÇ Stajyeri

Ayşe DOĞAN

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...

Sığınmacıların Ev Sahibi Ülkelere Katkıları: Türkiye’deki Suriyeliler

Sena Özdemir Göç Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan...