İsrail’den Rusya’ya: Batı’nın Yaptırımlarına Katılmadık.Ortadoğu’da Bize Yardım Edin”

Moskova yönetimine bir çağrı yapan İsrail Savunma Avigdor Lieberman, İsrail’in Batı’nın Rusya’ya yaptırımlarına katılmadığını anımsatarak, Ruslardan Suriye ve İran’da daha İsrail yanlısı bir tutum takınmasını talep etti.

Kommersant gazetesine demeç veren Lieberman, Avrupa ve Ortadoğu’da oluşan denklemde Rusya’dan özellikle Suriye ve İran konularında daha İsrail yanlısı bir politika izlemesini beklediklerini belirtti.

“Rus Diplomatlarını Sınır Dışı Etmedik”

Lieberman, “Rusya ile ilişkiler bizim için değerli. Yakın ortaklarımız, yaptırımlar konusunda baskı yapsa da, bu politikanın bir parçası olmadık. Birçok ülke Rus diplomatları sınır dışı etti ancak biz bu eyleme dahil olmadık” dedi.

İsrail’in Rusya’nın çıkarlarını göz önünde bulundurduğunu ve Moskova’dan da Ortadoğu’da aynı hassasiyeti göstermesini umduklarını söyleyen Savunma Bakanı, “İsrail’in hayati öneme sahip çıkarları konusunda Rusya’nın anlayış göstermesini ve destek vermesini bekliyoruz” diye ekledi.

 

“İran’ın Suriye’yi İleri Karakol Haline Getirmesini Hoş Göremeyiz”

9 Nisan’da Suriye’ye düzenledikleri saldırıya ilişkin soruları da yanıtlayan Liberman, “Suriye’nin iç işlerine karışma niyetimiz yok. Bizim göz yummayacağımız, İran’ın Suriye’yi İsrail’e karşı bir öncü güç haline getirmesi” dedi.

“Rusya’nın çıkarlarını hesaba katıyoruz, umarız ki Rusya, Ortadoğu’da bizim çıkarlarımıza dikkat eder. İsrail’in hayati çıkarları söz konusu olduğunda Rusya’nın anlayış ve destek göstermesini istiyoruz.”

İran yönetiminin, İsrail’in yıkılmasını hedeflediğini savunan Lieberman, İkinci Dünya Savaşı olaylarını hatırlamakta “çok titiz” olan Rusya’dan “açık seçik ve kaçamaksız bir yanıt” beklediklerini söyledi.

Rusya, İsrail’in Suriye’ye düzenlediği bazı saldırılara sert tepki göstermemişti. Ancak 9 Nisan’da İsrail’in Humus’taki ‘T-4’ olarak bilinen Tayfur askeri havaalanına düzenlediği saldırının Rusya tarafından kınanması, İsrail’de Rusya’nın sabrının tükenmek üzere olduğu şeklinde yorumlanmıştı.

Serap MET

o-Staj 2018 AVRAM Stajyeri

KAYNAKÇA:

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Teknolojinin Göçmen Havaleleri Üzerindeki Etkisi: Gelişmekte Olan Ülke Perspektifi

Gökçen Ayzıt Kırkali  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Yurt dışında çalışan göçmenlerin...

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...