Kaddafi’nin Gazabından Çadır Kentlere

Libya’daki iç savaş şiddeti büyürken, insanlar sınır ülkelerine akın ediyor. Sınırlardan tahilye edilmek için sınırlara koşanların yanı sıra tahliye fırsatı olmayanlar da sınırlarda yaşamaya başlıyor. Aynı şekilde biraz daha güvenli olduğu için Tunus sınırına akın eden on binlerce insan, Tunus sınırında çadır kent kurdu. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği(UNHCR), çadır kentin hafta sonuna kadar 24 bin kişiye ev sahipliği yapabileceğini açıkladı.

Mültecilerin gerekli yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamak için çalıştıklarını belirten UNHCR, diğer uluslardan bu konuda yardım istedi. UNHCR yetkilisi Hovig Etyemezyan, her gün binlerce insanın daha yoğunlaştığı sınır bölgesinde krizin giderek ağırlaştığını da belirterek, tahliye çalışmaları için hızlanılması çağrısı yaptı.

Libya-Tunus sınırından son iki haftada 90 bin kişinin giriş yaptığı tahmin ediiliyor. Tunuslu gönüllü vatandaşların tahsis ettiği otobüsler, sınırda olan insanların çok az bir kısmını hava alanlarına götürebiliyor. Sınırı geçemeyen binlerce kişi ise olumsuz hava şartlarına rağmen açıkta yatmaya devam ettiği belirtiliyor.

Sınırda en çok mağdur olanlar Sahraaltı Afrikası ile Bangladeş vatandaşları olarak söylendi. Yapılan röportajlarda; Malili Abdulekrim, Libya’ya çocuk yaşta göstericilerin kendilerine saldırıp, para ve cep telefonlarını gasp ettiğini, şimdi de sınırda zorluk çektiklerini anlattı. Bangladeşli Belim Rıca ise Libya’da her gün onlarca kişinin öldüğüne şahit olduklarını, Bangladeş hükümetinin ise kendileriyle ilgilenemediğini söyledi.

(tuicakademi — CHA) // Fatih ÇAM

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...