Kenyalı Köylüler Yüz Yıllık Madenlerden Altın Çıkarıyor

Kenya’nın Kakamega eyaletindeki köylüler, İngiliz sömürgesi altındayken kullanılan madeni yeniden kullanıma açarak günlük 30 gram altın çıkarıyor.

Ülkenin batısındaki Kakamega eyaletinde yaşayan köylülerin bir kısmı, eski sömürgeci maden şirketleri tarafından önceden kazılarak tüketilen maden ocaklarında altın ararken bir diğer kısmı ise kendi köyünde kazma kürekle kazdığı kuyularda şansını deniyor.

Kenyalılar, eyalette 1930 ile 1950 yılları arasında İngiliz maden şirketi Rosterman’ın altın çıkarttığı eski maden ocağında bugün kendi imkanlarıyla yeniden toprağı kazarak altın çıkartmaya çalışıyor.

Kenya İngiliz sömürgesi altındayken, bölgede yaklaşık 20 yıl boyunca faaliyet gösteren şirket, 655 bin ton altın çıkarmıştı.

Kenya, ham altın satış fiyatlarının Afrika’da en düşük olduğu ülke. Kenya’da Madencilik Bakanlığının ülkede altın satışı için yeterli düzenlemeleri yapmaması altınların ucuz fiyata yabancı şirketlere satılmasına neden oluyor. Çıkarılan altının gramı 30 ya da 40 dolardan aracılar üzerinden yabancı şirketlere satılıyor.

Her şeye rağmen madencilik faaliyetlerinin bölgede yaşayan köylülere yeni iş imkanları sağladığı belirtiliyor ve bu sayede çok sayıda kişinin maddi durumunu düzelttiği belirtiliyor.

Hükümetlerin de sessiz kaldığı altın madenciliği konusunda günümüz Afrika insanları ve toprakları, eski sömürgeci olan ülkelerin maden şirketleri tarafından dolaylı olarak sömürülmektedir.

Enes YÜCEL
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...