KGAÖ Suriye’de Askeri Çözüme Karşı

Rusya öncülüğünde kurulan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) üyesi ülkeler, Suriye’de krizinin çözümü için askeri yöntemin kullanılmasına karşı çıkıyorlar. Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in de ifade ettiği gibi söz konusu ülkeler, çözüm için askeri yönetimin kullanılmasına karışıdırlar.

KGAÖ zirvesi sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Putin, “KGAÖ üyesi ülkeler oy birliği ile Suriye krizinin siyasi ve barışçıl yollarla çözümünü istiyor. Dışarıdan yapılacak herhangi bir müdahale uluslararası hukukun ihlali olarak görülecek…” uyarısında bulundu. Suriye’ye askeri bir müdahale Suriye’de ve bölgede istikrarsızlığın daha da artmasına neden olacağını düşünen Vladimir Putin çözümün barışçıl yollar ile olması görüşünde.

Zirve sonrası açıklanan ortak deklarasyonda da Suriye’de durumun alarm verdiği, gelişmelerden ciddi olarak endişe duyulduğu vurgulandı ve “Suriye’de ve tüm Orta Doğu’da barış, istikrar, refah ve ilerleme için tüm çabaların ortaya konması gerekiyor…” çağrısı yapıldı.

Vladimir Putin zirvede yaptığı değerlendirmede de Suriye’de yaşanan terörün diğer ülkelere de sıçrama riski olduğunu ifade ederek, “Suriye’de ortaya çıkan militan gruplar bir anda kaybolmayacak. Bir ülkeden bir başka ülkeye terörün hareketli olduğu bilinen bir durum. Bu bizim ülkelerimizin çıkarlarını da kolaylıkla etkileyebilir…” dedi.

Rus lider, Kenya’da yaşanan El-Kaide terör örgütü saldırısının terörün bir ülkeden başka bir ülkeye sıçrayabildiğini örnek olarak gösterdi. Kenya’da, Irak’ta ve Pakistan’da yaşanan terör eylemlerini kınayan Putin, “Diğer ülkelerdeki durumlar alarm veriyor. Bizi doğrudan etkileyecek tehditlerle ilgili ortak tedbirler almamız gerekiyor…” dedi.

Tacikistan ve Afganistan sınırında güvenliğin artırılması konusu ile ilgili değerlendirmede bulunan Putin, Afganistan’da her türlü senaryo için hazırlık yapılması gerektiğini ifade ederek, Kolektif Güvenlik Gücü’nün terör ve aşırılıkçı yapılarla ilgili daha verimli hale gelmesinin önemine vurgu yaptı.

(TUİÇ Akademi, Gündemrusya, Haberrus)

Elif Sarpkaya

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...

Sığınmacıların Ev Sahibi Ülkelere Katkıları: Türkiye’deki Suriyeliler

Sena Özdemir Göç Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan...