KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na ÇOMÜ’de “Fahri Doktora” Verildi

TUİÇ Gönüllüsü Simge Gürses ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Topluluğu Başkanı Fatih Çam, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde gerçekleştirilen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na “Fahri Doktora” verilmesi törenine katıldılar.

Sayın Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN’nın Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından fahri doktora ünvanını kazanan Prof. Derviş EROĞLU’na tebriklerini ilettiğinin duyurulması ile başlayan konferans, Sayın Prof. Dr. Sedat LAÇİNER’in konuşmasıyla devam etti. Konuşmasında fahri doktora ünvanının anlaşılması adına açıklamalara yer veren Sayın Rektör, bir benzetme ile doktora ile fahri doktora arasındaki farka dikkat çekti. Doktora ünvanının bir konu hakkında filozofluğa ulaşma ile alınabileceği, fahri doktora ünvanın ise sahada yani ders almaya gerek kalmadan deneyimler doğrultusunda alınabileceği şeklinde açıkladı.

Ardından Prof. Dr. Sedat LAÇİNER’in senato kararlarını okumasıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dr. Derviş EROĞLU’na uluslararası ilişkiler alanında fahri doktora ünvanı ile cübbesi itham edildi. Törenden sonra kürsüye geçen Eroğlu, “ Dünden Bugüne Kıbrıs Müzakeresi” adlı konferansını başlattı. Konuşmasının başlarında 2004 yılında Annan Planı’na neden “hayır” dediğinden bahsetti. Ardından 4 Mart 1964’te Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 186. Sayılı kararına değinen Eroğlu, Türk tarafına geçici bir karar şeklinde söylenmiş olsa da geçerliliğini korumasını, Rum kesiminin günümüzde Kıbrıs sorununun çözümüne uzak tavrına gerekçe olarak sundu. 1974 Mutlu Barış Harekatı’na kadar kabul edilen iki toplumun da federal bir yapıda birleşmesi durumu, 15 Kasım 1993’te KKTC’nin kurulması ile bittiğinden bahseden Eroğlu, hemen ardından Türk tarafının Bağımsızlık Bildirisi’nde Rum kesimi ile anlaşma konusunda açık olduklarının yazdığı maddeyi vurguladı. Konferansın sonlarına doğru AB ile ilgili konulara değinen Sayın Derviş Eroğlu, Rum kesiminin AB’ye alınması ile birlikte KKTC’de yaşanan gümrük vergisi sorunları ile artık Rum kesimine ekonomik anlamda rakip olamadıklarından bahsetti. Günümüzde ise AB’nin Kıbrıs sorunu hakkında öne sürdüğü 6 madde: yönetim ve güç paylaşımı, AB üyeliği, ekonomi, güvenlik, toprak paylaşımı ve garantiler konusunda Türk ve Rum tarafının yaklaşımlarını açıkladı. Ve ekonomi, güvenlik konularında anlaşmaya varıldığını diğer konularda uzlaşılamadığını ekleyen Eroğlu sorunun bir an önce çözülmesini temenni ederek kürsüden ayrıldı.

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...

Sığınmacıların Ev Sahibi Ülkelere Katkıları: Türkiye’deki Suriyeliler

Sena Özdemir Göç Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan...