Lavrov: “Rusya, Nükleer Silahların Yasaklanması Hakkında Antlaşma’ya Katılmayacak”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, nükleer silahların yasaklanmasını kapsayan anlaşmaya Rusya’nın dahil olmayacağını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi’nde nükleer silahların engellenmesinin görüşüldüğü toplantıda konuşma yapan Lavrov’un: “Nükleer silahların tamamen ortadan kaldırılmasının sadece genel ve bütün bir silahsızlanma bağlamında mümkün olduğunu düşünüyoruz.” dediği aktarıldı. Lavrov, nükleer silah sahipleri de dahil olmak üzere, herkes için eşit ve bölünmez güvenlik şartları sağlandığında, anlaşmada belirtilen maddelerin hayata geçirilebileceğini söyledi.

RF’nin Washington Büyükelçisi Anatoli Antonov, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması ile ilgili olası olumsuz sonuçların sinyalini vermiş, anlaşmanın nükleer silah sahibi devletlerin meşru güvenlik çıkarlarını gözetmediğini ve bu şekilde nükleer silahsızlanmanın teşvik edilemeyeceğini belirtmişti.

Günümüzde nükleer silahı bulunan 9 ülkeden 5’i (ABD, Çin, Rusya, Fransa, İngiltere) nükleer silahların tüm dünyada imha edilmesi ve yenilerinin yasaklanmasını amaçlayan Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması (NPT) çerçevesinde nükleer silah sahibi ülke statüsünde. Hindistan, Pakistan ve İsrail bu anlaşmaya taraf olmadı. Kuzey Kore ise 2003 yılında anlaşmadan çekilerek nükleer silah geliştirdi.

Begmurat ALLABERDİYEV

o-Staj 2018 AVRAM Stajyeri

Kaynak:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...