Libya’da Göçmenleri Taşıyan Bot Battı

Libya’nın bir kıyı kenti olan Zuwara açıklarında, 90’dan fazla kaçak göçmeni taşıyan bir balıkçı teknesinin battığı bildirildi. Teknenin Libya sahilinden çıktıktan bir süre sonra battığı haberini alan Birleşmiş Milletler Göç Bürosu içerisinde bulunan 90’dan fazla göçmenin boğulmuş olmalarından şüphe ediyor. Gemi, Akdeniz genelindeki göçmenler için popüler bir kalkış noktası olan Batı Libya’da Zuwarah’dan ayrıldıktan sonra nispeten sakin sularda dengesizleşti.

Göçmenlerden sadece üçünden haber alınabildi. İkisi Libya kıyılarına yüzmeyi başarırken, üçüncüsü ise balıkçı teknesi tarafından bulundu.Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ise göçmenlere ait on bedene Libya kıyılarında ulaşıldığını açıkladı.

Libya, Güney Avrupa’ya deniz yoluyla ulaşmaya çalışan göçmenlerin uzun yıllardır önemli bir transit rotası haline geldi. Ancak, olağan bir şekilde bu kez göçmenler arasında Libyalıların da olduğu saptandı. Bu tür olayların çoğunda, Sahra Altı Afrika’daki göçmenler yer alıyor. Bu durumda, gemide olanların çoğu Pakistanlılardan oluşuyordu.

Libya’daki kötüleşen koşullar, Pakistanlıları ülkeyi terk etmeye ve deniz yolu geçişi yapmaya zorluyor. İnsan hakları ihlallerine ve köle pazarına açık, korkunç bir durumda sıkışmış durumdalar. Dolayısıyla, Pakistanlıların Avrupa’ya bir geçiş aramaktan başka şansları olmayabilir.

Geçiş sürecini 2017’de Avrupa Birliği ve özellikle İtalya’dan sonra üçte bir oranında düşüren kişi sayısı göç akışını durdurmaya çalışmak için Libya ile tartışmalı bir anlaşma imzaladı Libya yolunun, Avrupa’ya giden en büyük göçmen koridoru olduğu biliniyor. Birleşmiş Milletler ocak ayında Avrupa’ya 6.624 göçmenin bu yolla geçiş yaptığını belirtti.

Suna AĞDUK
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...

Dijital Dönüşümün Düzensiz Göç Yönetimine Etkileri

Feyza Betül Demirci  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet 21. Yüzyıldan beri etkisini...