Libya’da Yeni Meclis Görevi Devraldı

Libya Ulusal Geçiş Konseyi (UGK)  görevini Libya’nın seçimle gelen ilk millet meclisi olan Milli Genel Kongre’ye (MGK) devretti.

 UGK’nın başkanı Mustafa Abdülcelil dün gece başkent Trablus’ta gerçekleşen törenlerde yönetimi MGK’nın en yaşlı üyesi Muhammed Ali Salim’e teslim etti. Barış içinde gerçekleşen bu süreç Libyalılarca Trablus sokaklarında coşkulu bir şekilde kutlandı. Kutlamalardaki geniş güvenlik önlemleri ise dikkat çekti. Geçen cumartesi Trablus’ta bomba yüklü bir aracın infilak etmesinin ardından Trablus’taki güvenlik çemberi daraltılmıştı.

Abdülcelil, UGK dönemindeki güvenlik zafiyetinin farkında olduklarını ifade ederek görevde bulundukları sürecin “istisnai bir dönem” olduğunu vurguladı.

MGK’nın ülke yönetimini devralması Libya’nın demokrasiye geçişi için oldukça önemli bir adım olarak görülüyor. Zira Muammer Kaddafi 1969 yılında göreve gelmiş ve 40 yılı akın bir süre iktidarda kalmıştır. Kaddafi’nin devrilmesinin ardından UGK göreve gelmiş ve geçiş sürecini yönetmişti. 7 Temmuz’da yapılan ilk demokratik seçimlerin ardından oluşturulan MGK ise 200 üyeden oluşuyor. MGK’da 120 sandalyeyi bağımsızlar oluştururken, 80 sandalye de partilere tahsis edilmiştir. Bunlardan 2011’de Mahmud Cibril tarafından liberal partilerin ittifakıyla oluşturulan Ulusal Güçler İttifakı 39 sandalye ile ilk sırada yer alırken, Libya’daki Müslüman Kardeşlerin örgütlendiği parti olan Adalet ve İnşa Partisi 17 sandalye ile ikinci sırada geliyor.

(TUİÇ Akademi, Aljazeera, BBC)

Seren Selvin Korkmaz

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...