Mali’de Barış Anlaşması Görüşmeleri Sonlandı

 Mali’de düzenlenen Barış konferansında Mali Hükümeti’nin, Birleşmiş Milletler Barış Güçlerine, Fransız askerlerine ve Mali’ye saldırılar düzenleyen iki radikal islam örgütleriyle görüşmelere başlaması kararı alındı. Bir hafta süren konferans, Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita’nın himayesinde düzenlendi.

 Alınan kararda bahsi geçen islamcı grupların liderleri Amadou Koufa bir Fulani cihad grubu olan Macina Kurtuluş Cephesi lideri ve Tuareg İslamcı grup Ansar Dine’nin lideri İyad Ag Ghali’dir.

 Ag Ghaly, Mali birliklerine saldırı düzenleyen İslamcı bir örgüte başkanlık yapıyordu ve 2012 yılında  bazı illerde katı İslami düzenlemeleri uygulamak için ülkenin kuzeyinde isyanı düzenleyen militan bir grup olan Ansar Dine’nin başındaydı.

 Amadou Koufa, Mali’nin Fulani topluluğundan Ag Ghaly ile güçlü bağları olan radikal bir örgüt olduktan sonra, İslam ve Müslümanları Destekleme Grubu olarak bilinen ittifaka katıldı.

 Konferansta alınan ortak kararda ülkenin kuzeyindeki aşırı islamcı örgütlerle pazarlık yapılması gerektiği ve 2015’de imzalanan, bölücü ayaklanmaları bastırması hedeflenen Barış Anlaşması’nın uygulamaya geçilmesi yönündedir. Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, kapanış konuşmalarında bir uzmanlar komitesinin kuzey seçenekleri ve birlik antlaşması taslağının hazırlanması ve ulusal uzlaşma ile ilgili olarak görevlendirileceğini söyledi.

 Uzun yıllar sürmekte olan  barış görüşmeleri hala devam etmesine rağmen Mali Cumhuriyeti henüz bir yol kat edememiş gözükmekte ve ülke içerisinde çatışma, çeteleşme ve yoksulluk sürmektedir.

İrem Günsu Selvi – AFRAM Stajyer

Editör – Ayşe Enise Muş

Kaynak:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...