Mısır Elçisi; Lübnan’ın Tarafsızlığı Önemli Açıklamasında Bulundu

Mısır Elçisi; Lübnan’ın Tarafsızlığı Önemli Açıklamasında BulundMısır Elçisi, Lübnan’a, Suriye’de Hizbullah militanları müdahalesinin bir hata olduğunu ve Lübnan’ın gelecek çatışmalardan uzak bir politika izlemesi gerektiğini Salı günü söyledi. Mısır, Suriye krizine karşı isyancıları silahlandırma ve olası bir uçuşa yasak bölge belirlenmesi de dahil askeri çözümü reddetti, Beşar Esad rejimi ile isyancılar arasında iki yıldan fazla süren çatışmaları şiddetlendirmek yerine politik çözümler getirilmesi gerektiğini söyledi.

Kahire’de Mısırlı Şiiler üzerine yapılan saldırıyı şiddetle kınadı ve bölgeyi etkisi altına alan dini problemlerin kapsamlı bir çözümü konusunda üsteledi.

Ashraf Hamdy, Mısır’ın Lübnan büyükelçisi, bölgesel çatışmanın dışında kalan Lübnan yetkililerine atıfta bulunarak hükümet kurumları tarafından bir çözülme sloganı yükseldiğini fakat ne yazık ki tüm tarafların bu çözülmeye bağlı kalmadığını belirtti.

Hizbullah’ın, Esad karşıtı isyancılar tarafından tutulan önemli bir tedarik merkezi olan Qusair sınır kasabasının kontrolü için Suriye rejimi ile birlikte şiddetli bir mücadeleyi gerçekleştirirken, resmi politikaya itaat etmeyi reddettiğini açıkladı.

Hamdy, Lübnan’ın karışık demografik yapısının ve Suriyeli mülteci akınına meydan okumasının krizde en önemli tarafsızlığını ortaya koyduğunu gösterdiğini dile getirdi. Suriye’de katılımın başlangıçta sınırlı fon ve isyancıların silahlandırılması nedeni iken, sonrasında gerçek nedenleri tetiklediğini söyledi. Bunu bir hata olarak gördüğünü dile getirdi. Suriye Krizi’nin bazı Lübnan grupları yönlendirmek ya da politikayı etkilemek için çok fazla büyütüldüğünü açıkladı.

‘’Bizim tutumumuz başından itibaren Suriye’de çözümün askeri olmadığıdır. Mısır çözümün isyancıların silahlandırılması olduğu görüşünde değil.’’ dedi.

Hamdy, sözleşme politikasının bir parçası ve ‘’tüm taraflarla yeni bir sayfa açma’’ olarak Mısır diplomatlarının Hizbullah da dahil tüm Lübnan’lı gruplarla bağlantıyı sürdüreceğini söyledi.

Lübnan’ın Suriye krizi nedeniyle ciddi bir tepki ile karşı karşıya olduğunu, ama bu tepkinin en azından yarım milyonun üzerinde bir mülteci akını olmadığını ve Lübnan için uzun süreli anlamına gelmediğini belirtti. Mısır, sayıları Lübnan’ın nüfusundan daha küçük bir yüzdeyi ifade eden Suriyeli mültecileri özümsemektedir, açıklamasını yaptı. Suriye krizi’nin Lübnan üzerinde savaşla sonuçlanmayacağı görüşünde olan Hamdy,  Suriye’de durumun kazananların önem vermeyeceği bir şekilde devam edeceğini ve kaybedenler için yeni düzenin özümlenmesi için kabul edilebilir olacağını ifade etti.

 

(TUİÇ Akademi, Dailystar)

Zekiye Öksüzoğlu

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...