NATO-Rusya Gerginliği

NATO ile Rusya arasında füze savunma sistemleri nedeniyle yaşanan gerginlikte henüz çözüme yönelik somut bir gelişme kaydedilmese de İttifak, ortak bir noktada buluşma konusundaki umudunu koruyor. Brüksel’de bir araya gelen NATO dışişleri bakanlarının önemli gündem maddelerinden birini de bu konu oluşturuyor. Geçen yıl bu konuda belirgin bir ilerleme sağlanmasına ve işbirliği ortamı oluşturulmasına karşın son dönemde Moskova’dan tehdit dozu yüksek açıklamalar geliyor.

Rusya ile sağlanan gelişmenin öngörülenden yavaş olduğunu söyleyen NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Moskova’nın İttifak ülkelerinin sınırlarına yakın bölgelere füze sistemleri yerleştirme eğilimine girmesinin kendisine mazide kalmış bir dönemin tehditlerini hatırlattığını söyledi. Bu tür bir adımın füze savunma sisteminin ölçek ve amacının yanlış anlaşıldığını göstereceğini belirten Rasmussen, Rusya’nın var olmayan yapay bir düşmana yönelik karşı önlemlere yatırım yapmasının boşa para harcamak anlamına geleceğini ifade etti. Bu paranın Rus halkı için harcanabileceğini kaydeden Rasmussen, Mayıs 2012’de Chicago’da yapılacak NATO Zirvesi’nde füze savunma sistemi konusunda anlaşmaya varmayı umduklarını söyledi.

Moskova, NATO’nun oluşturmaya çalıştığı füze savunma sisteminin Rusya’nın stratejik nükleer kapasitesini sınırlama amaçlı olmadığı konusunda yasal garanti talep ediyor ve kontrol mekanizmasında söz sahibi olmak istiyor. NATO ise iki farklı sistem bulunmasını tercih ediyor.

Rusya tarafından gündeme getirilen tehditlerin temelinin sağlam olduğunu söylemek zor. Moskova, başka alanlardaki çıkarları için bu konuyu pazarlık unsuru olarak kullanıyor. Rasmussen’in, “Var olmayan yapay bir düşman için boşuna para harcamayın” mesajı da bu tehditlerin NATO tarafından çok gerçekçi bulunmadığını gösteren bir içeriğe sahip. Rasmussen, NATO ülkelerinin halklarını ve Rusları gerçek bir tehdide karşı korumanın ortak bir çıkar olduğunun altını çizdi. NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ikinci gününde Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la bir araya geleceklerini hatırlatan Rasmussen, konunun detaylı şekilde ele alınacağı ve sorunların giderilmeye çalışılacağı mesajını verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile ikili bir görüşme yapan Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da NATO-Rusya ilişkilerinde Türkiye’nin Soğuk Savaş döneminden kalma gerginliklerden yana olmadığını vurguladı. Davutoğlu, “tansiyonun yükselmesini arzu etmediklerini” ifade etti.

 

(tuicakademi-VOAnews)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...