Nükleer Karşıtları Parlamento Önünde

Japonya’nın başkenti Tokyo’da, geçen yıl ki nükleer felaketin ardından hükümetin, nükleer enerjiden vazgeçmesini isteyen binlerce kişinin parlamentoyu kuşattığı bildiriliyor.

Başkent Tokyo’daki parlamento binasını kuşatan göstericiler ile Japon polisi arasında kısa süreli çatışma yaşandığı, protestocuların, hükümetin, güvenlik endişeleri sürmesine rağmen iki reaktörü bu ayın başlarında yeniden açmasına yönelik öfkelerini de dile getirdiği belirtiliyor.

Nükleer enerji karşıtı yüzlerce Japon her Cuma başbakanın evinin önünde sessiz eylem düzenliyor. Japonya’daki bu gösterilere, özellikle Çin ve Tayvan gibi ülkelerden de destek geldiği ifade ediliyor.

Daha önce Çernobil’de yaşanan nükleer felaketin izleri hâlâ yaşanırken, 11 Mart depreminde Fukuşima nükleer santralinde oluşan sızıntı dünyanın her tarafında büyük telaş yaratmış, tüm dünyadaki nükleer santrallerin yeniden gözden geçirilmesi gündeme getirilmişti.

Deprem ve tsunaminin etkisiyle Fukushima’da yaşanan nükleer erime olayından sonra Japonya’daki 50 nükleer santralin hepsinde reaktörler kapatılmıştı. Temmuz ayı başında ise Başbakanın, nükleer enerjinin ekonominin gelişmesi için önemli olduğunu vurgulamasının ardından bir reaktör tüm kapasite çalışmaya başlamıştı. Japonya’daki faal 50 reaktör, rutin kontroller için geçen mayıs ayında kapatılmış, bu ayın başında ise ikisi yeniden faaliyete geçirilmişti.

(TUİÇ Akademi, Dünya Bülteni, BBC)

 

Eda KENDİR

UİÇ Derneği Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Teknolojinin Göçmen Havaleleri Üzerindeki Etkisi: Gelişmekte Olan Ülke Perspektifi

Gökçen Ayzıt Kırkali  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Yurt dışında çalışan göçmenlerin...

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...