Nükleer Silahların Kötü Kişilerin Eline Geçmesi (Loose Nukes)

Nükleer enerji konusundaki argümanlar

Nükleer enerjinin yaygınlaşmasının en önemi sebebi, nükleer enerjinin üretilmesi için gerekli olan uranyumun karada ve deniz sularında bol miktarda bulunmasıdır. Bu sayede iyi bir politika izlenimiyle çevre kirliliğine yol açmadan nükleer enerji üretimi hızla arttırılabilir. Günümüzde dünya, nükleer enerjinin tehlikeli olduğunu ve olmadığını savunanlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Nükleer enerjiyi savunanlar, enerjinin tehlikeli olduğunu kabul ederek bu tehlikenin uluslararası antlaşmalarla kontrol altına alınabileceğini savunurlar. Nükleer enerjiye karşı çıkanlar ise enerji üretiminin pahalı olduğunu ve enerjinin kötü niyet çerçevesinde kullanılabileceğini vurgularlar. Ekonomik ve İşbirliği Kalkınma Örgütü’nün (OECD) yaptığı bir açıklamaya göre, enerji üretiminde kullanılan kaynaklar belli bir zaman sonra dünyanın ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma gelecektir. Bu şekilde fosil kaynaklarının tükenme ihtimaliyle karşılaşma tehlikesi altında, dikkatler nükleer enerji teknolojisine yönelecektir. Nükleer enerji küresel ısınma nedeniyle oluşabilecek felaketin önüne geçecek enerji kullanımı olmakla birlikte nükleer silah üretebilme kapasitesine yaklaşma anlamına da gelmektedir. Bu da ülkelerin diğer güçlerden geri kalmamak ve caydırıcı bir güç olarak bütünlüklerini korumak adına kullanacakları bir kart olarak karşımıza çıkar. (Ekinci, 2009)

Nükleer silahların icadı, yaygınlaştırılması ve bazı devletlerin nükleer silahlar bulundurması uluslararası toplumu bazı tehlikeler hakkında endişelendirmiştir. Böyle bir durumda karşılaşılan tehlikeye nükleer terörizm adı verilir. Çeşitli terör örgütleri nükleer terörizmi amaçlarına ulaşmak için bir araç olarak görmektedir. Terör örgütleri, nükleer terörizmle insanlığı büyük bir tehlike altına sokabilir ve büyük ölçüde zarar verebilirler. Bu durumun en tehlikelisi nükleer silahların çalınarak kullanılması yönündeki tehditlerdir. Terör örgütlerinin uluslararası alanda bağımlılıkları ve yükümlülükleri bulunmadığından ve yaptırıma tabi tutulmayacaklarından dolayı bu faaliyetleri kendi çıkarları doğrultusunda gerçekleştirebilirler. Aynı şekilde bilimsel amaçlı inşa edilen nükleer tesislere yapılacak olan herhangi bir saldırı, su kaynaklarına radyasyon akımına sebep olur ve insanların hayatını önemli ölçüde tehlikeye atabilecek felaketlere yol açabilir.

Dünyadaki birçok insan nükleer silahlarla ilgili çok az bilgiye sahip ve nükleer silahların kullanılmasıyla ortaya ne tür tehlikelerin çıkabileceğinden habersizdirler. Bu bilincin arttırılmasının oldukça önemli olmasının sebebi, günümüzde nükleer tehlikeyle karşı karşıya kaldığımız birçok olay gerçekleşmesine dayanmaktadır. Bu tehlikelerin ortadan kalkması için çok yönlü girişimlerde bulunulması, dünya liderlerinin bir araya gelmesi ve uluslararası camianın sorumlu tutulmasını gerektirecek uluslararası yasaların hazırlanması gerekmektedir.

Nükleer terörizm dediğimizde aklımıza gelmesi gereken şey kişilerin veya terörist örgütlerinin siyasi ya da ekonomik çıkarları adına nükleer ve kimyasal silahları, insanları toplu şekilde öldürmek, çevreye zarar vermek veya insanlara karşı ölüm tehlikesi tehdidi içeren eylemler gerçekleştirmeleri gelmelidir. Nükleer silahların kötü kişilerin eline geçmesi onlara büyük avantaj sağlamaktadır. Bunun sebebi ise nükleer silahların aynı anda birçok insana zarar verebilmesi ve kamuoyunda büyük ölçüde yankılanmasıdır. Yapılan bazı araştırmalar sonucu teröristlerin nükleer silah yapabilmek için gerekli olan maddeleri elde etmeleri çok zordur. Bu tür kaynaklara teröristler çalma yöntemiyle ulaşabilirler. Ancak, terörist grupları iyi organize ve finanse edildikleri zaman ellerindeki kaynaklardan nükleer silah elde edebilmeleri mümkündür. Günümüzde görülmektedir ki nükleer silahların kötü kişilerin eline geçmesi olabildiğince fazla insanın ölmesi anlamına gelebilmektedir. Terör örgütleri ihtiyaçları olan desteği aldıklarında, eylemlerinde nükleer silahları kullanmaktan çekinmeyeceklerdir. (Demirci, 2009)

Nur Helvalı

TUİÇ Stajyeri

Kaynakça

1) Demirci, S. R. (2009, Ocak 27). TASAM. Temmuz 1, 2014 tarihinde www.tasam.org: http://www.tasam.org/tr-TR/Icerik/1014/nukleer_terorizm_tehdidi adresinden alındı

2) Ekinci, A. C. (2009). İran Nükleer Krizi. Ankara: USAK.

Sosyal Medyada Paylaş

Previous article
Next article

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...