Özbekistan Ve Türkiye’den Aşırıcılık İle Mücadelede İş Birliği Kararı

Özbekistan İçişleri Bakanlığı ve Türk İnterpol Milli Merkez Bürosu arasında Suriye’de ve Irak’ta savaşan Özbek kökenli aşırıcı teröristlerin takip edilmesine dair iş birliği anlaşması imzalandı. 15 Şubat’ta imzalanan anlaşmada kurumlar arasında bölgede bulunan Özbek kökenli teröristlerin takibi ve kimlik bilgilerinin transferinin daha kolaylaştırılması hedefleniyor. Taraflar anlaşmanın önceliğinin teröristlerin bulunup ülkelerine iade edilmesi noktasında anlaştı. Bilgi transferi noktasında iletişimin daha da yükseltileceğine vurgu yapıldı.

Özbekistan kökenli birçok DEAŞ militanı Türkiye, İsveç ve ABD gibi ülkelerde çeşitli terör eylemleri gerçekleştirmişti. Son olarak ABD’de Özbek kökenli terörist Sayfullo Saipov 8 kişinin ölümüne sebebiyet vermişti. Saldırının hemen ardından ise Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, soruşturma için ABD’li yetkililerle en üst düzeyde iş birliğine açık olduklarını belirtmişti.

Suriye ve Irak’ta yaşanan iç savaş ortamından faydalanan aşırıcı terör örgütleri insan kaynağı olarak Orta Asya ülkelerini de seçmişti. Özellikle geçimini sürdürmek için Rusya’da zor koşullar altında çalışan Orta Asya kökenli birçok kişi radikalize edilerek bu terör örgütlerine katıldı. İslam Kerimov döneminde, Özbekistan’da yaşanan dini baskı yerel Hanefi Sünni inançların zayıflamasına ve insanların Selefi radikalizme kaymasına yol açtı.

  Cumhurbaşkanı Mirziyoyev yönetimi dini özgürlükler alanında birçok adım attı. Kamusal alanlarda yasaklanan iftarı bizzat Cumhurbaşkanı Mirziyoyev geçtiğimiz Ramazan ayında kendisi düzenledi. Hoparlörlerden okunması yasaklanan ezanlar da tekrar Özbekistan’da serbest bırakıldı. Aşırıcılık ile ilişkisi olduğu ileri sürülen ve kara listeye alınan binlerce kişi ise yine Mirziyoyev döneminde rehabilite edilerek topluma geri kazandırılması amaçlanmıştı.

Begmurat ALLABERDİYEV
o-Staj 2018 AVRAM Stajyeri

Kaynakça:

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...