Pakistan Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve Pakistan’ın Geleceği

30 Temmuz 2013 tarihinde gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçiminde Memnun Hüseyin (Mamnoon Hussain) Pakistan’ın 12. Cumhurbaşkanı oldu.

Pakistan Müslüman Birliği Partisi’nin (Pakistan Muslim League – Nawaz) adayı olarak seçimlere giren Memnun Hüseyin, geçerli kabul edilen 878 oyun 432’sini alarak cumhurbaşkanlığına seçildi. Pakistan’da cumhurbaşkanı seçimlerinde halk oylamasına gidilmedi. Cumhurbaşkanı; senato, ulusal meclis ve 4 eyaletin meclislerinde yapılan oylamayla belirlendi ve sonuçlar aynı gün içerisinde açıklandı.

İslamabad’daki Yüksek Seçim Komisyonu binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Pakistan Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı Fahruddin Gi İbrahim’in yaptığı açıklamaya göre Tahrik-i İnsaf Partisi’nin adayı Vacihuddin Ahmed ise 77 oy alarak ikinci sırada kaldı. Ayrıca seçim tarihinin öne alınması konusunda ciddi eleştirilerin hedefi olan Fahruddin Gi İbrahim, seçim sonuçları açıklandıktan bir gün sonra da görevinden istifa etti.

Memnun Hüseyin, Pakistan’daki dört eyaletten üçünde yarışı önde tamamlayarak 12. Cumhurbaşkanı olmaya hak kazanırken, 9 Eylül’de gerçekleşecek yemin töreni sonrası görevi şimdiki Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari’den devir alacak.

Son yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte Pakistan tarihinde de bir ilk gerçekleşmiş oldu. 11. Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, Pakistan tarihinde ilk defa 5 yıllık demokratik görev süresini tamamlayan lider olarak tarihe geçecek.

1947 yılındaki Pakistan-Hindistan bölünmesi yaşanmadan önce Hindistan topraklarında kalan Agra kentinde 1940 yılında dünyaya gelen Memnun Hüseyin, 1999 yılında 4 aylık kısa bir süre Sind Eyalet Valisi olarak görev yapmış ve gerçekleşen askeri darbe ile görevden alınmıştı. Halen görevde olan Başbakan Navaz Şerif liderliğindeki Pakistan Müslüman Birliği Partisi’nde de uzun yıllar görev yapmış olan Memnun Hüseyin, Asıf Ali Zerdari’nin cumhurbaşkanlığı için tekrar yarışmayacağını açıklamasından sonra yarışın en büyük adayı olarak gösteriliyordu. Memnun Hüseyin, Başbakan Navaz Şerif’e yakınlığı ve sadakati ile biliniyor.

Başbakan Navaz Şerif’in Üçüncü Dönemi

Haziran ayında başbakanlık koltuğuna üçüncü kez oturan Navaz Şerif, partisinin adayı Memnun Hüseyin’in de cumhurbaşkanı seçilmesi ile birlikte yönetim organlarının hepsinde söz sahibi olmuş oldu. Daha önce başbakanlık yaptığı iki dönemi de tamamlayamadan görevden alınan Şerif, 1999’da General Pervez Müşerref’in darbesi ile koltuğundan olmuştu.

14 sene sonra tekrar başbakan olan Navaz Şerif’in önünde çok büyük sorunlar yer alıyor. 11 Mayıs’ta gerçekleşen Pakistan genel seçimlerinde geçerli oyların yaklaşık % 33’ünü alarak meclisteki 342 koltuğun 166’sını kazanan Pakistan Müslüman Birliği Partisi, 4 vilayette, FATA’da (Aşiretler Bölgesi) ve İslamabad’da gerçekleştirilen seçimlerden sadece Pencap’ta birinci parti olarak çıkmayı başarmıştı. Bu da partiye verilen oyların ağırlıklı olarak Pencap vilayetinden geldiğini gösteriyor.

Oyların geldiği bölgeyi diğerlerinden ayrı tutacak politikalar izlemesi halinde ise Navaz Şerif, ülke içindeki halihazırda var olan bölünmüşlüğü artırmanın ötesine gidememiş olacak.

Batı ülkelerinin gözünde El-Kaide ve Taliban’ın ülkedeki aktifliği sonrasında küresel cihadın merkezi olarak görülen Pakistan’ı, hem ülke içindeki güvenlik ve istikrar sorunlarının çözümü, hem Afganistan’daki savaşın sona erdirilmesi noktasında NATO ülkeleri ile işbirliği, hem ülke ekonomisinin güçlendirilmesinin gerekliliği, hem Afganistan ve İran sınırı boyunca Belucistan’da devam etmekte olan ayaklanmalar, hem de Hindistan ile bir türlü sonuca erdirilemeyen barış süreci göz önünde bulundurulduğunda oldukça zor günler bekliyor.

Bütün bu sorunların yanında ülke içerisinde yeni bir kargaşaya yol açacak etnik kökenli bir siyasetin izlenmesi Navaz Şerif için siyasi bir intihar olacaktır.

Salih Doğan

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler

İngiltere Keele Üniversitesi Doktora Adayı

Turgut Özal Üniversitesi Araştırma Görevlisi

 

Twitter: @salihdogan //  (www.salihdogan.com)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...