Pernik, Sofya, Kırcali ve Dupnitsa Belediyeleri Zor Durumda

Bulgaristan Maliye Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre belediyelerin yarıdan fazlasının toplam borçlarının 174 milyon levaya yükseldiği belirtildi. İdari açıdan 9 bölge ve 264 belediyeye ayrılan Bulgaristan’da sadece 89 belediyenin mali konularda bütçelerinin düzgün olduğu açıklandı. Ancak bu kadar borcun bulunmasına rağmen 2012 yılında ülkenin genel borç durumunun 33 milyon leva gerilediği kaydedildi. Söz konusu 89 belediyeden özellikle Pernik, Sofya, Kırcali ve Dupnitsa Belediyelerinin en çok geciktirilmiş borcu olan belediyeler olduğu ifade edildi. Bu beldelerde yaşayan halka bakıldığında ise ağırlıklı olarak Türk nüfusunun varlığının görüldüğü ve bu durumun, Türklerin yaşadığı bölgelere yeterli ve gerekli yatırımlar, yardımlar ya da hizmetlerin ulaştırılmadığı şeklinde yorumların yapılmasına neden olduğu aktarıldı. Bu tablo karşısında halkın tepkisini çekmemek amacıyla Maliye Bakanlığı’nın, borçları bulunan 120 belediyenin borçlarını 55 milyon leva düşürdükleri, diğer 55 belediyenin ise borçlarını 22 milyon leva ile arttırdığı açıklandı. Maliye Bakanlığı’nın yayınladığı verilere göre 50 bin nüfusun üzerinde olan büyük belediyelerden olan Burgas, Ruse, Stara Zagora, Blagoevgrad ve Dimitrovgrad belediyelerinin mali konuda istikrarlı oldukları, Küstendil, Kırcali, Vidin, Karlovo ve Pazarcik belediyelerinin yılsonunda ki mali durumlarının ise zayıf oldukları ifade edildi.

Genel ekonomik duruma bakıldığında gayri safi dış borç stokunun arttığı ve ihracat gelirlerinin düştüğü bir tablonun ortaya çıktığı ve Bulgaristan’ın Avrupa Birliği’ne mali konularda bağımlılığının arttığı gözlemlenmektedir. 1997 yılında yaşadığı hiperenflasyonla enflasyon oranının % 242,7’ye çıkması sonucu IMF ve Dünya Bankası’ndan yardım alan Bulgaristan’ın mali istikrarını sağlaması uzun bir zaman almıştı. O dönemde birçok özelleştirme yapılmış ve ülkeye dış yatırımlar artmıştı. Bulgaristan’ın ekonomisi büyük oranda tarıma dayandığı için tarıma yapılan yatırımlar büyük önem taşımaktadır. Bu anlamda en büyük destek Avrupa Birliği’nden gelse de bu hafta içinde birliğin çiftçiye sağladığı sübvansiyonları zamanında ödememesi sonucu, çiftçilerin Sofya’da bir protesto gösterisine hazırlanmalarına neden olduğu haberi ilan edildi.

Sofya’da Çiftçiler Protesto Yolunda

  Hükümete yönelik yapılacak olan protestonun 18 Şubat ile 22 Şubat tarihleri arasında yapılacağını belirttiği öğrenilen Angel Vukodinov, bu protestoya sadece tahıl üreticilerin değil arazi işleyen tüm çiftçilerin katılacağını kaydettiği açıklandı. Protestonun ilk etapta Bakanlar Kurulu’nun önde daha sakin bir şekilde başlatılacağını kaydeden Vukodinov, sonraki etapta ise başkente traktörlerin de sokulabileceğini vurguladığı da aktarıldı. Tahıl Üreticileri Birliği’nin yaptığı açıklamaya göre,  çiftçilerin hükümetin dekar başına ödemesi gereken toplam 923 milyon levanın ödemesini yapmadığı için ‘tarım sektöründe yapılan yalanlara karşıyız’ sloganı altında protesto gösterisi yapacakları ifade edildi. Tahıl Üreticilerinin toplantısı esnasında Tarım Bakanı Miroslav Naydenov, tüm gazeteciler ve basın önünde sübvansiyonların ödenememesinden dolayı üreticilerden özür dilediği belirtildi. Ödemede yapılan gecikmenin sebebi olarak tarıma, yılbaşında yeterli bütçe ayrılamaması gösterildiği söylenirken, son olarak söz konusu yardımın en geç Nisan ayına kadar çiftçilerin hesaplarına yatıracakları eklendi. Yapılacak yardımlar kapsamında toplam 86 bin çiftçi, işlenilen dekar başına 26 leva alacağı ilan edildi.

(TUİÇ Akademi, Zaman, balkansiad.org, bulgaristanbul.com)

Ecem ÖZAYAN

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...

Sığınmacıların Ev Sahibi Ülkelere Katkıları: Türkiye’deki Suriyeliler

Sena Özdemir Göç Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan...