Plastik Banknotlar Şimdi’de İngiltere’de

İngiltere’de üç yıl içinde daha hijyenik ve çevreci bir uygulama olacağı ifade edilen plastik banknot kullanımı başlıyor.

300 yıldır kullanılan kağıt paraların yerine plastik banknotlar geçecek. Daha dayanıklı olan ve sudan etkilenmediği için uzun süre kullanılabilen plastik banknotları, 2015’te İngiltere kullanmaya başlayacak.

The Bank of England’ın, Essex’teki merkezinde banknotların basılacağı ve Polimer malzemeyle üretilen banknotların, %100 geri dönüşüm özelliği ile çevre dostu olduğu bildiriler arasında yer alıyor.

İlk olarak Avustralya’da kullanılmaya başlanan plastik banknotlar; Yeni Zelanda, Vietnam ve Romanya gibi birçok ülkede kullanılıyor. Kâğıt banknotlar ıslandığında hızla aşınıyor ve sahtesinin üretimi daha kolay oluyor. Bu durumda plastik paralar daha avantajlı olarak gösteriliyor. Plastik paralar ayrıca yıkanabilme özelliğine de sahip. Plastik banknotların yıpranma süresi kağıttan daha uzun olmakla birlikte, herhangi bir cisimle delindiği zaman kullanılamaz hale geliyor. Dayanıklı olarak gösterilen plastik paranın en büyük dezavantajı olarak ise; matbaa gereçlerinin kağıt paraya göre daha maliyetli olması gösteriliyor.

Avustralya, ilk plastik banknotu 1988’de üretmiş, 1996’da ise tedavüldeki paralar plastik haline getirilmişti.Eylül 2002’de ise ikinci olarak Meksika, dünyada plastik para kullanan ülkeler arasına katılmıştı. Dünyada plastik para kullanılan ülkeler arasından Avustralya, Yeni Zelanda, Vietnam ve Romanya’nın dışında; Çin, Endonezya, Singapur, Malezya ve Tayland gibi ülkeler de bulunuyor.

 

(TUİÇ Akademi, Eurovizyon, Star, Milliyet )

Ayşe DOĞAN         

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...