Romanya’da Macar Azınlık Partileri “Szeklerland” Bölgesi İçin Birleştiler

Romanya’da Macar azınlığı temsil eden üç parti olan UDMR, PCM ve PPTM partileri “Szeklerland” olarak bilenen ülkenin merkezindeki bölgenin otonomluğu için 9 Ocak 2018 Pazartesi tarihinde ortak bir bildiri imzaladılar. Szeklerland bölgesi, dâhilinde Harghita, Covasna ve Mures ilinin bir bölümünü bulunduran Macarların yaşadığı bölgedir.

İmza atan üç parti aynı zamanda Partium olarak bilinen ülkenin kuzey-doğusunda bulunan bölge için çift dil statüsü talep ediyor. Partilerin liderleri, parlamentoda Macar azınlık için çeşitli seviyelerde otonomluk içeren, yasa tasarısı önerisini vereceklerini duyurdular. UDMR partisi Lideri Kelemen Hunor özerkliğin sağlanması için anayasa değişikliği konusunu Romanya çoğunluğu ile müzakere etmek istediklerini beyan etti.

Romanya Başbakanı Mihai Tudose’un bu taleplere tepkisi ise çok sert oldu. Başbakan 10 Ocak günü yerel bir televizyon kanalı olan Realitatea TV’ye verdiği röportajda  “Eğer  Szekler kurumlarında Szeklerland bayrağını asacaklarsa, bayrakla beraber herkes asılır. Szeklerland bölgesinin özerkliği söz konusu olamaz” dedi.

Sonrasında, yerel Macar kanallarının haberine göre Macaristan Dışişleri Bakanı, Romanya büyükelçisini çağırıp açıklama yapmasını istedi. Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjartoalso, Tudose’nin ifadelerin kabul edilemez olduğunu ve özür beklediğini beyan etti.

Mustafa BİLGİN
o-Staj 2018 AÇAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

Sabri Versan
Sabri Versan
EditörDokuz Eylül Üniversitesi İstatistik Girişimci

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...