Rusya’dan Enerji Temini

Japonya’nın enerji açığını komşusu Rusya’dan temin edeceği ifade ediliyor. 11 Mart 2011 tarihinde Japonya’da meydana gelen tsunami ve depremin ardından, Fukuşima Nükleer Santrali radyasyon sızdırmıştı. Zararların önlenmesi için kapatılan atom santrallerinden ikisi geçtiğimiz aylarda kullanıma açılmış fakat enerji açığı önlenememiştir.

Enerji açığını kapatma amacı doğrultusunda arayışa geçen Japonya’nın seçeneklerinden biri de boru hattı projesidir. Bu doğrultuda boru hattı ile Rusya’dan enerji temin edilmesi gündemdedir.

Tokyo Gaz Şirketi sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre, Rusya’nın Sahkalin Adası’dan başlayarak Tokyo’ya kadar doğalgaz boru hattı inşa edilmesi planlanıyor. Sürecin sorunsuz ilerlemesi durumunda çalışmaların 5 ile 7 yıl arasında biteceği öngörülüyor.

Gemi ile sıvılaştırılmış gaz ithal etmenin maliyeti ile doğalgaz boru hattı ile gaz ithal etmenin maliyetlerinin karşılaştırıldığında boru hattının maliyetinin daha düşük olduğu bilinmektedir. 1,400 km uzunluğunda inşa edilmesi planlanan boru hattının ise 400 milyar yen olduğu belirtiliyor.

Japon hükümeti ise daha kısa vadede enerji ihtiyacının temini için Japon Denizi’ne kıyısı olan Rusya’nın liman kenti Vladivostok’tan sıvılaştırılmış gaz temin etmeyi planlamaktadır.

( TUİÇ Akademi, The Asahi Shimbun, Cihan Haber Ajansı, Japon Today)

 

Öznur HACIOSMANOĞLU

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...