Seyfülislam Kaddafi’den Siyasete Hızlı Bir Geri Dönüş

2011 yılında Amerika destekli ayaklanmada öldürülen, Libya’nın eski Lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi, siyasete geri dönüyor. Seyfülislam Kaddafi, hedefinin Libya’yı kurtarmak ve ülkeyi uluslararası sahada eski konumuna döndürmek olduğunu açıkladı.

Londra Ekonomi Okulu mezunu olup bir zamanlar Libya rejiminin mirasçısı olan Seyfülislam Kaddafi, 2011’de babasının öldürüldüğü ayaklanmada tutuklanmış ve geçen yıl Haziran ayında serbest bırakılmıştı.

Bu yıl yapılması beklenen seçimlerde aday olacağını açıklayan Seyfülislam Kaddafi’nin avukatı Halid el-Guveyl, yaptığı açıklamada, Seyfülislam’ın Libya’yı kurtarma ve onu uluslararası sahadaki eski konumuna döndürmeyi önemsediğini dile getirdi. Kaddafi’nin Libya’da ve özgür olduğunu belirten Guveyl, Seyfülislam Kaddafi’nin Libyalı kabilelerle görüşmeler yaparak uzlaşı konusundaki vizyonunu netleştirme niyetinde olduğunu ifade etti.

Siyasete hızlı bir dönüş yapan Seyfülislam Kaddafi, eski Fransız cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin tutuklanmasını makul karşıladığını belirttiği açıklamasında, Sarkozy’nin 2007 seçim kampanyasının yasadışı fonlar tarafından finanse edildiğini gösteren kanıt önerisini de yineledi. Kaddafi, Libya istihbarat teşkilatlarının eski müdürü Abdallah Snoussi ve Libya Yatırım’ın eski CEO’su Bashir Saleh Bashir de dâhil olmak üzere, Sarkozy’ye karşı tanıklık etmeye istekli birkaç tanığın olduğunu da söyledi.

Seçimlere aday olacağını belirten Kaddafi’nin, Libya halkı tarafından nasıl karşılanacağı merak konusu. Ancak 2006 yılında babası Muammer Kaddafi’yi eleştirdiği için ülkeyi terk etmesi, en büyük amacının Libya’ya demokrasi getirmek olduğunu ve Libya’nın geleceğiyle ilgili amaçlarını belirttiği açıklamalar dikkate alındığında, Seyfülislam Kaddafi’nin göz ardı edilmemesi gereken bir siyasi figür olduğu görülür.

Büşra GÜRSOY
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...

Dijital Dönüşümün Düzensiz Göç Yönetimine Etkileri

Feyza Betül Demirci  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet 21. Yüzyıldan beri etkisini...