Somalili Mültecilere Helikopterle Saldırı

 Birleşmiş Milletler raporuna göre perşembe günü gece saatlerinde, Yemen kıyılarında Sudan’a gitmekte olan içerisinde Somalili mültecilerin bulunduğu gemi, bir Apache helikopterinin hava saldırısına uğradı. Mülteci dolu gemi toplamda 140 yolcu taşımaktaydı.  Helikopterin açtığı ateşle 40’ı aşkın kişinin hayatını kaybettiği ve 80 kişinin de yaralı durumda olduğu bilinmektedir. Uluslararası Göç Örgütü mültecileri taşıyan geminin aynı zamanda UNHRC(Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü) raporlarını taşıdığını belirtti. Mülteci gemisinin izlediği rota, Avrupa ve Libya’ya giden kaçakçı gemilerinde rotası olmasından ötürü tehlikeli olduğu bilinmektedir.

 Gemide bulunan görgü şahidi Al-Hassan Ghaleb Mohammed, sahilden 30 mil uzaktayken, helikopterin silahlı saldırısından uğradıklarını ve ateş açan helikopterin daha sonra yolcular üzerine fener tuttuğunu, geminin fakir mültecilerle dolu olduğunu görünce bombalamayı bırakıp gittiğini söyledi.

 Yemenli Şii Militanlar ve Suudi koalisyon güçleri ile çatışan Huti militanları, Sudan koalisyon güçlerinin mülteci dolu gemiye Apache helikopleri ile ateş açmakla itham etmektedir. Sudan koalisyon güçleri yapılan suçlamalara henüz cevap vermemiştir.

 BM yaptığı açıklamada Yemen’de yaşanan çatışmaların sivillerin ve mültecilerin yaşamlarını olumsuz etkilediğini göçe zorladığını ve insani krize sebep olduğunu belirtmektedir. Siviller ve mülteciler bu orantısız şiddetten kaçmak için ise Kızıldeniz’den Sudan ve  Avrupa’ya giden göç yollarını kullanmaktadır.

 2016 yılında 117.000’den fazla mülteci ve göçmen Yemen’e sığınmıştır. Toplamda Yemen, 255.000’den fazla Somali mültecisine ev sahipliği yapmaktadır. Bu büyük göç dalgası Aden Körfezi ve Kızıldeniz’den geçmekte olan göç yollarındaki tehlikeleri ve ölüm riskini arttırmaktadır.

 Şubat ayında UNHRC, mülteci ve sığınmacıların kendi vatanlarındaki çatışmalardan dolayı göç ederken karşılaştıkları zorlu koşullar ve hayati tehlikeler konusunda farkındalık kampanyası başlatmıştır.

İrem Günsu Selvi – AFRAM Stajyer

Editör – Ayşe Enise Muş

Kaynak:

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...