Son Zamanlarda Artan Grevler ve Euro Kaygısı Olan AB Yolundaki Hırvatistan’da Son Durum

Ekonomik açıdan yüksek işsizlik oranı bulunan ülkede, Croatia Airlines çalışanları geçtiğimiz günlerde ülkede grev başlattı.

Çalışanların bağlı olduğu 3 sendika ile Hırvatistan Hava Yolları (Croatia Airlines) arasında toplu iş sözleşmesinde uzlaşmaya gidilemediğinden alınan grev kararında 24 uçuş iptal edildi.

Uçuşların iptali nedeniyle Zagreb Havaalanında uzun süre bekleyiş sergileyen yolcuların şirketten paralarını istemesi üzerine yetkililer de, daha fazla sıkıntı yaşanmaması için gerekli önlemleri aldıklarını ve mağduriyetlerin giderilmesi için çalışmalar yaptıklarını açıkladı.

Yapılan müzakereler sonucunda Hırvatistan Havayolları çalışanları, bütçe kesintileri ve işten çıkarmalar nedeniyle başladıkları 8 günlük greve 22 Mayıs 2013 tarihi itibarıyla son verdi.

Yaşanan Bu Krizin Ardından Ülkede Euro Kaygısı da Mevcut

1 Temmuz’da AB’ye tam üye olacak olan Hırvatistan, ülke ekonomisinin gelişememesinden duyduğu endişeyle Euro’ya geçmeye hazır değil. Yerel para birimi Kuna’yı kullanan Hırvatlar AB ‘ye üye olduktan sonra da krizdeki Euro bölgesine giriş için temkinli davranıyor.

Peki Ülke Ekonomisi Ne Durumda?

Hırvatistan ekonomisi fiili durgunluk döneminin 5. yılını seyrediyor. İşsizlik artarken nüfus yaşlanıyor ve seyreliyor. (Nüfusunun %17,4’ü 64 yaş üstü)

2008 yılında %13,4 oranında olan işsizliğin bu yıl 20,4 düzeyine artması bekleniyor. Yine BBC’nin verdiği rapora göre; 1991’de Hırvatistan’ın nüfusu 4,7 milyon iken, şimdilerde bu rakam 4,3 milyonun altında (Nüfus azalmasının sebepleri arasında yalnızca Hırvatistan’daki Sırpların 1990’larda ülkeyi terk etmesini öngörmüyorlar).

Geçen 10 yıl boyunca eski Yugoslav ülkeleriyle her türlü bağı yenileyen Hırvatistan, ilerideki birkaç yıl içinde –belki de bu süreci 1 Temmuz’da AB sürecine girecek olmasıyla daha da hızlandıracak- ekonomik büyüme ve istihdam konusunda çeşitli reformlar gerçekleştirip ülke refahı için fark yaratmak istiyor. Örnek verecek olursak eski Yugoslav ülkelerinden Bosna, İtalya’dan sonra Hırvat malları için ikinci en büyük pazar. Üstelik birçok Hırvat şirketinin diğer eski Yugoslav ülkesi olan Sırbistan’da da birçok yatırımı var.

Hırvatistan aynı zamanda tarım potansiyeli de yüksek olan bir ülke. Bunun yanı sıra Hırvatistan’ın en büyük sahilleri de turizm açısından pek çok yabancı turistin ilgisini çekebilecek yapıda. Ülke tarım ve turizm politikalarını gözden geçirip geliştirdiği takdirde ülke ekonomisine getireceği canlılık yadsınamaz.

 

(TUİÇAkademi, Hina, euinside, AA, Dünya Bülteni, BBC)

TUİÇ BALKAM

Gülşah ŞENGÜLER

Hırvatistan

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Teknolojinin Göçmen Havaleleri Üzerindeki Etkisi: Gelişmekte Olan Ülke Perspektifi

Gökçen Ayzıt Kırkali  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Yurt dışında çalışan göçmenlerin...

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...