Stanişev de Hükümet Kurma Görevini Reddetti

Başbakan Boyko Borisov hükümetinin istifasından sonra geçici hükümet kurma görevini meclisteki partilere vermeye çalışan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in, DERB’den aldığı red cevabının ardından görevi bir de Bulgar Sosyalist Partisi Başkanı Sergey Stanişev’e sunduğu öğrenildi. Geçici hükümet kurma görevini kabul etmeyen Stanişev’in kararla ilgili olarak yaptığı açıklamada elektrik fiyatlarının düşürülmesi gibi konularda Bakanlar Kurulu’nun olağanüstü kararlar alabileceğini söylediği bildirildi. Ayrıca Stanişev’in konuşmasında tekellerin hizmet fiyatlarını genel olarak düzenleyici modeller sunulması gerektiğini vurguladığı ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Plevneliev’in yarın ulusa seslenmesinin beklendiği söylendi. Burada seçim tarihini de açıklayacağı belirtilen Plevneliev’in ülkedeki sorunun çözümü için somut öneriler sunacağı ve hükümet kurma görevini bu kez parlamentoda üçüncü büyük çokluğu oluşturan Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi’ne teklif edeceği belirtildi.

Ülkeyi bir an önce protestolardan, gittikçe büyüyen ayaklanmalardan kurtarmaya çalışan Cumhurbaşkanı Plevneliev’in çabalarının yanı sıra gösterilerin yatışması gerekirken daha da çok şiddetlendiği kaydedildi. Ülkedeki tekeller ve siyasetçi sınıfına karşı protestolarını sürdüren on binlerce Bulgar vatandaşının oluşturduğu kaos ortamının ülkede 1997’deki mali krizden bu yana yaşanan en büyük ayaklanmaya dönüşen bir hareket haline geldiği söylenmektedir. Gösteriler iki haftayı biraz geçkin bir zaman önce yüksek elektrik faturalarını protesto etmek amacıyla başlamış, kalabalığın kızgınlığı ülkedeki üç ana elektrik dağıtım şirketine, sırasıyla Bulgaristan’ın batı ve kuzeydoğusunu kontrol eden Çek menşeli CEZ ve Energo-Pro ve güneydoğu kesimindeki tüketicilere elektrik götüren Avusturyalı EVN şirketine doğru hızla yayılmıştı. Yürüyüşler kısa sürede ülkedeki bütün tekellere yoksulluğa ve 1989 yılında komünizmin sona ermesinden sonra ülkeyi yönetmiş olan bütün siyasi partiler de dahil olmak üzere, tüm siyasi sisteme yönelik protestolara dönüşmüştü.

Halktan sürekli olarak taleplerle ve istifa çağrılarıyla karşılaşan hükümetin istifasının ardından Cumhurbaşkanı Plevneliev halkı sakin olmaya ve yeni hükümetin kurulmasını sabırla beklemeye davet etse de, halkın asıl amacı yüksek elektrik faturalarını protestodan çıkmış ve tüm siyasi partileri yok edip yeni bir ‘Bulgaristan yönetimi’ kurmak olduğu iddia edilmektedir.

Acil müdahale ve yeni bir yönetimin kurulmasını gerektiren bu ülke şartlarında,  parlamentoda temsil edilen güçlerin meclisin görev süresinin geri kalan bölümünde yeni bir hükümet kurmayı başaramaması halinde, Plevneliev’in görevdeki meclisi dağıtması, bir kayyum kabine ataması ve erken seçim ilan etmesi beklendiği ifade edildi.

(TUİÇ Akademi, setimes.com, dunyabulteni.net, CNNturk, zaman)

Ecem ÖZAYAN

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...

Dijital Dönüşümün Düzensiz Göç Yönetimine Etkileri

Feyza Betül Demirci  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet 21. Yüzyıldan beri etkisini...